Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: Τι είναι καλύτερο σε ένα Laptop με 4GB Ram; Win 32bit/VDJ ή 64bit/VDJ64;

Questo argomento è obsoleto e potrebbe contenere informazioni obsolete o errate.

Έχω μια τεχνολογική ερώτηση εδώ και λίγο καιρό, που κανείς δεν ξέρει να μου απαντήσει με σιγουριά.

Έχω ένα laptop με 4GB Ram, κάρτα γραφικών intel X3100, windows 10 LTSB 32bit και του έχω βάλει και SSD. Μου δουλεύει άψογα και πολύ σταθερά, ακόμα και για videomix με SD αναλύσεις (όχι HD).

Θέλω να ρωτήσω αν αξίζει να βάλω τα windows 10 LTSB 64bit και να τρέξω την 64bit έκδοση του virtualdj. Με 4GB Ram, άλλοι μου λένε ναι, άλλοι όχι και αλλοι μου λένε ότι θα είναι το ίδιο. Έχει κανείς σχετική εμπειρία;
 

Inviato Fri 01 Feb 19 @ 10:10 pm
Θα σου απαντήσω πρακτικά, διότι στην τελική, αυτό σε ενδιαφέρει…

Τα όποια Windows 32bit, μπορούν να “δουν” – αξιοποιήσουν έως ~3,4GB RAM, ενώ τα όποια Windows 64bit και τα 4GB.

Εάν τρέχεις εφαρμογές, επίσης 64bit, που θα χρειάζονται – αξιοποιούν αυτά τα επιπλέον ~0,6GB RAM (π.χ. gaming, encoding, κ.α.), τότε τα όποια Windows 64bit, είναι απαιτούμενα (αρκεί να υφίστανται και οι ανάλογοι drivers). Εάν όχι, τότε δεν θα δεις καμία ιδιαίτερη διαφορά.

Στο παλαιό μου laptop, το οποίο δεχόταν μέχρι 4GB RAM, διέθετε SSD και είχα επίσης μόνο για μουσική, μεταξύ Windows 7 32bit + VDj 32bit και Windows 7 64bit + VDj 64bit, οι διαφορές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες
 

Inviato Sat 02 Feb 19 @ 6:33 am
καλησπέρα, ευχαριστώ για την απάντηση.
Στο δικό μου το σύστημα από ό,τι διάβασα, τα ~450ΜΒ πάνε στην κάρτα γραφικών (θέλει hacked drivers για τα 484 που είναι το θεωρητικό μάξιμουμ) και τα 550ΜΒ στο λειτουργικό. Έτσι από τα 4 έχω τα 3GB RAM για τα προγράμματα, που υποθέτω είναι υπεραρκετά για χρήση από το virtualdj.

Απλά έχω την απορία μήπως δίνει κάτι το παραπάνω αν τα γύριζα όλα σε 64bit. Οι περισσότεροι μου λένε ότι στα 4GB ένα laptop "θα είναι το ίδιο", αλλά κανένας δεν ξέρει να μου πει συγκεκριμένα ως προς το virtualdj αν θα έχω κάποια διαφορά για αυτό ρωτάω και εδώ.

 

Inviato Tue 05 Feb 19 @ 3:05 pm
Οι όροι 32-bit και 64-bit αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις πληροφορίες ο κεντρικός επεξεργαστής του συστήματος. Κάθε επεξεργαστής διαθέτει ενσωματωμένο έναν αριθμό καταχωρητών (registers). Πρόκειται για μια πολύ μικρή και πολύ γρήγορη μνήμη, πρακτικά ο ταχύτερος τύπος μνήμης που υπάρχει στον υπολογιστή.
Στους καταχωρητές φορτώνονται από τη μνήμη cache τα δεδομένα που θα διαχειριστεί άμεσα ο επεξεργαστής, καθώς επίσης και οι διευθύνσεις της RAM που περιέχουν τα επόμενα δεδομένα που χρειάζεται ο επεξεργαστής.

Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα στους 32-bit και 64-bit επεξεργαστές είναι το πόση είναι η μέγιστη RAM που μπορούν να διαχειριστούν. Η υποστήριξη του μεγαλύτερου μεγέθους RAM είναι μεν το βασικό πλεονέκτημα της 64-bit αρχιτεκτονικής, αλλά δεν είναι το μόνο.
Συγκεκριμένες εργασίες, όπως η επεξεργασία εικόνας - ήχου - βίντεο, η διαχείριση μεγάλου μεγέθους βάσεων δεδομένων και μεγάλοι υπολογισμοί για επιστημονικές εφαρμογές επίσης επωφελούνται από τους μεγαλύτερης χωρητικότητας καταχωρητές.

Στην καθημερινή χρήση, πάντως, πέρα από την επιπλέον RAM που επιτρέπει μεγαλύτερες δυνατότητες στο σύστημα όσον αφορά το multitasking και την εκτέλεση απαιτητικών προγραμμάτων, κατά τ' άλλα οι 64-bit καταχωρητές δεν παρέχουν κανένα σημαντικό πλεονέκτημα στην απόδοση του συστήματος.


Προκύπτει, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα: "Που και πότε μπορώ να δω πρακτική διαφορά της αρχιτεκτονικής 32-bit και 64-bit, επί του VDJ"?

Πρακτικά, η απάντηση με βάση τα άνωθεν, είναι απλή: Οποτεδήποτε το VDJ έχει "απαιτήσεις" από τον επεξεργαστή του συστήματος. Παράδειγμα: BPM analyzing σε καμιά 100 (και άνω) κομμάτια ταυτόχρονα ή μαζική αλλαγή του Rating σε καμιά 100 (και άνω) κομμάτια ταυτόχρονα ή ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών και "δύσκολών" (πολυπαραμετρικών) effects...
 

Inviato Tue 05 Feb 19 @ 4:46 pm
Επομένως,υπάρχει μια πιθανότητα σε ένα περιβάλλον που όλα είναι 64bit, το φαινόμενο η CPU που δείχνει για κάποια δευτερόλεπτα 100% όταν φορτώνεις ένα τραγούδι και κάποιες σπάνιες φορές κάνει τα βίντεο να χάνουν frames (ή και να κολλάει η εικόνα σε κάποιο καρέ) να είναι λιγότερο αισθητό. Αυτό μου δίνει ένα έναυσμα να δοκιμάσω το σύστημα σε 64bit όλα, αλλά χωρίς να το κανει και προεταιότητα, δεδομένου ότι το φαινόμενο αυτό δεν μου είναι και τακτικό.

Διάβασα επίσης ότι το vdj64 κάνει χρήση νεότερων εκδόσεων του Direct X από το 32bit που κάνει χρήση έκδοση 9c. Αυτό βοηθά κυρίως εκείνους που παίζουν με βίντεο. Η κάρτα γραφικών του συγκεκριμένου laptop στηρίζει directX10. Υπάρχει κάποια πιθανή διαφορά εκεί;
 

Inviato Wed 06 Feb 19 @ 11:31 am
Κατ' αρχήν, κακώς τα βλέπεις σαν συνδυασμό.
Πρώτα απ' όλα πρέπει να ασχοληθείς με το λειτουργικό. Οπότε η πρώτη ερώτηση είναι Windows 32bit ή Windows 64bit ?
Η απάντηση είναι για πάρα πολλούς λόγους (πέρα από τη RAM που αναφέρθηκε) Windows 64bit

Η επόμενη ερώτηση είναι σε Windows 64bit, VirtualDJ 32bit ή VirtualDJ 64bit ?
Η απάντηση είναι οτι στο παρών σύστημα δεν θα δεις κάποια πρακτική διαφορά, ακόμα και για video mixing.
Είναι αλήθεια οτι το VirtualDJ x64 χρησιμοποιεί άλλη έκδοση του Direct X, καθώς και οτι αυτή τη στιγμή το όποιο όφελος από την έκδοση χ64 θα το δεις κυρίως παίζοντας video.
Όμως στο δικό σου σύστημα με shared graphics η διαφορά θα είναι μάλλον ελάχιστη...

Υπάρχει όμως κι ένα καλό:
Το VirtualDJ χ64 μπορείς να το έχεις εγκατεστημένο παράλληλα με το VirtualDJ x86
Έτσι ανά πάσα στιγμή μπορείς να δοκιμάζεις μία την μία έκδοση και μία την άλλη για να δεις αν μπορείς να εντοπίσεις διαφορές στην απόδοση.

Οπότε, από την στιγμή που το λειτουργικό στις μέρες μας είναι επιβεβλημένο να είναι x64 η πρόταση μου είναι η εξής:
Πέρνα τα 64μπιτα Windows στον υπολογιστή σου, κάνε εγκατάσταση και του VirtualDJ x86 και του VirtualDJ x64 και δοκίμασε να δεις αν θα έχεις κάπου πρακτική βελτίωση.

Υ.Γ.:
Δεν ξέρω τις τεχνικές προδιαγραφές του laptop που έχεις, αλλά τα περισσότερα laptop δέχονται αναβάθμιση της RAM, και άλλα 4GB δεν είναι ακριβά.
Οπότε αν μπορείς σκέψου το ενδεχόμενο να αναβαθμίσεις και την RAM σου. Μπορεί να έχεις 3GB RAM τώρα, αλλά αυτή η RAM μοιράζεται και σε όλα τα άλλα προγράμματα και διεργασίες του υπολογιστή...
Υ.Γ.2: Τα Windows x64 πέρα από το πόση RAM μπορούν να δουν, έχουν και διαφορετική διαχείριση στη διαθέσιμη RAM κάτι που πολύς κόσμος παραβλέπει, αλλά είναι εξίσου σημαντικό.
 

Inviato Wed 06 Feb 19 @ 12:46 pm
Ευχαριστώ Fantomdeejay και TheiosGiorgos για τις απαντήσεις σας.
 

Inviato Thu 07 Feb 19 @ 11:18 am


(Vecchi argomenti e forum sono automaticamente chiusi)