Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: Mix, το ελληνικό!

Questo argomento è obsoleto e potrebbe contenere informazioni obsolete o errate.

Αφορμή μου έδωσε το thread κάποιου στο forum που πριν απο 15 μέρες περίπου ζητούσε βοήθεια στο μιξάρονται τα ελληνικά τραγούδια....

Δεν θα προσπαθήσω να το παίξω ούτε "έξυπνος", ούτε "δάσκαλος"
Απλά επειδή διαπιστώνω οτι πολύς κόσμος (κυρίως και λόγω της βοήθειας της τεχνολογίας) μαθαίνει να μίξάρει μόνο μέσω beatmatch και επειδή οι περισσότεροι σ' αυτό το forum φαίνεται να ασχολούνται μόνο με ξένη μουσική είπα να γράψω ένα μικρό topic για την μίξη των ελληνικών.

Στην κατηγορία "HIP-HOP" μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί το beatmatching. Τα περισσότερα ελληνικά HIP-HOP / Reaggaeton τραγούδια (Goin' Through, Stavento, Nevma, Mystique κτλπ) κυμαίνονται απο 96 μέχρι 100 BPM. Το beatmatch έρχεται εύκολα, και ειδικά με χρήση loop 8 beat. Ναι, σχεδόν σε όλα αυτά τα τραγούδια η κυρίαρχη δομή τους στηρίζεται σε λούπες 8 beat και όχι 4 όπως σε house κομμάτια. Το μέτρημα λοιπόν για οτιδήποτε πάει στο διπλό. Επίσης σημαντικό είναι οι αρχές των 8 beat loops (μία αυτή που μιξάρεται και μία αυτή που είναι ήδη στον αέρα) να συμπίπτουν. Αυτή η τεχνική είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται για τα περισσότερα παλιά καλά ξένα RNB / Hip-Hop.

Στην κατηγορία POP/Dance/RMX τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ. Αν το τραγούδι προσφέρει beat η μίξη μέσω beatmatch είναι εφικτή αρκεί κάποιος να γνωρίζει που να "κόψει" και που να "δώσει" τον αέρα... Για αυτούς που δεν πολυ-ασχολούνται με ελληνικά τραγούδια μια καλή τακτική είναι η χρήση κάποιας loop (συνήθως 4 beat αρκούν) ώστε να κάνει fade τον αέρα αμέσως μετά απο κάποιο refrain και αφού ολοκληρώσει το fade να ελευθερώσει τη loop. Αν το τραγούδι δεν προσφέρει ικανοποιητικό beat για beatmatch τότε καταφεύγουμε σε κάποια απο τις επόμενες λύσεις...

Η πιο "δύσκολη" κατηγορία είναι αυτή του λαϊκού τραγουδιού (με τον όρο λαϊκό εννοούμε όλες τις υποκατηγορίες του)
"Σωστή" τεχνική δεν υπάρχει, αλλά μια αρκετά καλή λύση είναι οι καρφωτές αλλαγές. Προσοχή όμως! Καρφωτές αλλαγές κάνουμε συνήθως απο refrain σε refrain. Δεν κάνουμε καρφωτή απο κουπλέ σε κουπλέ ούτε φυσικά απο κουπλέ σε refrain. Εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν (λίγες) αλλά για ανθρώπους που ΔΕΝ ασχολούνται με τα ελληνικά τραγούδια μάλλον είναι δώρο άδωρο να τις αναφέρουμε. Προσπαθούμε όποτε είναι εφικτό να "παίξουμε" με τα refrain. Δηλαδή προσπαθούμε όταν γίνεται να κάνουμε ένα "διάλογο - αντίλογο" με τα τραγούδια. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό τότε απλά προσπαθούμε να παίξουμε τραγούδια με παρόμοιο ρυθμό. Επαναλαμβάνω: Παρόμοιο ΡΥΘΜΟ. Όχι παρόμοια BPM!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τσιφτετέλια καθώς πολλά απο αυτά μπορούν να γίνουν beatmatch. Μια 4-8 beat loop στην εισαγωγή του τραγουδιού είναι συνήθως αρκετή. Βέβαια μιλάμε για τσιφτετέλια, και όχι POP μπασταρδοσουξετσιφτετέλια.... ;)

Σε καψούρικα - κλαψομ@@@νικα τραγούδια ο ΜΟΝΟΣ σωστός τρόπος αλλαγής είναι είτε καρφωτά refrain-refrain είτε fade αφού όμως παίξει σχεδόν ολόκληρο το κομμάτι. Δεν μας ενδιαφέρουν εδώ ούτε τα BPM ούτε ο ρυθμός. Αν μπορούμε απλά κολλάμε refrain που είτε κάνουν "διάλογο- αντίλογο" είτε refrain που τουλάχιστον δεν είναι άσχετα μεταξύ τους.

Στα Ζεϊμπέκικα ο μονάδικός τρόπος αλλαγής είναι το fade. Καρφωτές αλλαγές γίνονται αλλά αποτελούν εξαιρέσεις για πιο ψαγμένους, και πάντα αφού έχουν παίξει τουλάχιστον τα 2/3 του τραγουδιού. Σε παλιότερα ζεϊμπέκικα (γενικά παλιότερα λαϊκά τραγούδια που οι περισσότεροι τα ξέρουν, τα έχουν αγαπήσει και τα χορεύουν) καλό είναι να αποφεύγουμε οποιαδήποτε αλλαγή πριν το τέλος... Ο κόσμος πολλές φορές ΘΕΛΕΙ να τα ακούσει ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ το τελευταίο κουπλέ!!!! (Κάτι σαν το Άλτις.... :p)

Τέλος μας έμειναν τα Rock/Pop-Rock. Σε αυτά τα τραγούδια η μίξη γίνεται κατά περίσταση... Ισχύει ότι ισχύει και για το ξένο Rock της δεκαετίας 70-80. Είτε κοφτές, είτε fade εξαρτάται απο το τραγούδι. Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει beatmatch ΔΕΝ κάνουμε ποτέ betamatch σε ΡΟΚ τραγούδια!

Προσοχή: Παρόλο που δεν κάνουμε beatmatch σε πολλές περιπτώσεις (σύγχρονα σκυλοσουξεδάκια, ροκ, ποπ-ροκ, χασάπικα, ζεμπέκικα κτλπ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ να παίζουμε τραγούδια με το ίδιο BPM όπου είναι εφικτό! Για παράδειγμα αν έχετε να μιξάρετε καρφωτά δυο σκυλοσουξεδάκια που είναι 124 και 126 BPM αντίστοιχα δεν είναι κακό να φέρετε τα BPM στα ίσα... Δεν μιλάμε για beatmatch.. Απλά φέρτε και τα 2 τραγούδια στα 126 BPM ;)
Τέλος μια άλλη συμβουλή για το χορευτικό πρόγραμμα είναι να χτίζετε απο τα χαμηλά BPM προς τα ψηλότερα. Αυτό βέβαια ισχύει για τα περισσότερα ήδη χορευτικής μουσικής, αλλά στα ελληνικά είναι χρυσός κανόνας. Να τονίσω εδώ οτι καλό είναι σε χορευτικά προγράμματα να αποφεύγονται οι μεγάλες κοιλιές σε τραγούδια. Αν κάποιο τραγούδι έχει μεγάλη κοιλιά, αλλάξτε το αμέσως μετά το refrain ή ακριβώς πριν το κουπλέ. Αυτό απλά σημαίνει οτι το 80% των τραγουδιών τύπου Φοίβου πρέπει να τρώει πόδι απο τον αέρα αμέσως μετά το πρώτο refrain!

ΥΓ (Γιατί κυκλοφορούν και περίεργοι) :
Όπως ανέφερα και στην αρχή σκοπός μου δεν είναι να το παίξω "δάσκαλος". Όπως παντού έτσι κι εδώ υπάρχουν κανόνες και εξαιρέσεις. Απλά θεώρησα οτι μερικές συμβουλές σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τα ελληνικά τραγούδια αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τα παίξουν, δεν θα ήταν άσχημο πράγμα. Αν κάποιος πιστεύει οτι έδωσα λάθος συμβουλές ή έχει καλύτερες συμβουλές, ας με διορθώσει ή ας συμπληρώσει το topic.
Ευχαριστώ!
 

Inviato Mon 20 Jul 09 @ 5:27 pm
djdadPRO InfinityDevelopment ManagerMember since 2005
Ta eipes poly wraia, apla egw na prosthesw kati poly simantiko oson afora to beatmatching. Osoi to xrisimopoioun eidika sta ellinika akousmata, na exoun to mati tous stin analysi tou tragoudiou giati polles fores to "metrima" einai lathos, exei balei dld to beat se lathos simeio to VirtualDJ (kai oxi mono), kai katalabainete oti to beatmatching ekei tha mporouse na apovei katastrofiko. Eidika sta RNB hip hop klp thelei posoxi, giati ekei paizei kai auto pou leme "anapoda mpasa (mpota)".
 

Inviato Mon 20 Jul 09 @ 5:34 pm
Η αλήθεια είναι οτι στα μισά και πλέον RNB - Hip/Hop (είτε ελληνικά είτε ξένα) το VDJ μετράει σωστά τα BPM μεν, αλλά το primary beat είναι είτε 1/8 είτε 1/16 του beat εκτός... Τον έλεγχο του αν το primary beat του CBG είναι σωστό ή off τον θεωρώ απαραίτητο για όποιον ασχολείται σοβαρά με το πρόγραμμα και την μουσική που παίζει. Πάντως, πολύ σωστή η παρατήρηση σου. Μάλιστα σκέφτομουν να φτιάξω ένα skin που να βάλω buttons να κάνουν offset το CBG κατά 1/8 καθώς το παράθυρο του BPM Edit δίνει επιλογή μόνο για +/- 1/4
 

Inviato Mon 20 Jul 09 @ 5:42 pm
aledjoPRO InfinityMember since 2005
episis na po kai go kati pou paizo poly ellinika.
de ksero an einai sosto alla to leo empeirika kai mou akougetai kala sto auti.

otan px paizo ena tragoudi opos
sfakinakis - de ponesa
kai thelo na balo to epomeno
ploutarxos - siga siga
moiazei o rythmos metaksy tous alla oxi i taxitita.
etsi afou to vdj deixnei asxeta bpm, prospatho me to auti to plisiaso sti taxitita autou pou einai sto aera.
oxi beatmatch, apla na moiazei oti einai i synexeia tou proigoumenou tragoudiou kai as einai i allagi karfi.
to exo petyxei polles fores.

episis yparxei enas allos tropos me tis 16ades - 8ades.
etoimazoume to epomeno komati 1 8ada prin to refren, kai otan to tragoudi pou einai ston aera brisketai sto refren alla 1 8ada prin to telos tou refren, patame play.
enoeite oti einai beatmatch.
etsi paizei i mousiki tou epomenou komatiou mazi me ta logia tou protou kai otan teliosoun ta logia tou protou mpenoun ta logia tou deuterou...

ta leo sosta?
 

Inviato Mon 20 Jul 09 @ 6:35 pm
@aledjo:

Σωστό κι αυτό υπό προϋποθέσεις.

Πρώτον καλό είναι η 8άδα όπως τι λες να καλύπτει όλο το refrain. Δηλαδή μπορεί να είναι 8άδα, μπορεί 16άδα και σπανιότερα ακόμα 12άδα ή 32άδα.
Δεύτερον πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος "καθαρός" χώρος (χωρίς φωνητικά) στο τραγούδι που πας να βγάλεις στον αέρα.

Αλλά τρίτο και κυριότερο είναι να ταιριάζει η τονικότητα των τραγουδιών (το μουσικό κλειδί) ειδικά απο την στιγμή που πετάς νότες πάνω σε φωνητικά. Αν έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να μιξάρεις έτσι ίσως να έχεις προσέξει ότι κάποια τραγούδια δεν κολλάνε καλά μ' αυτή την τεχνική. Ο λόγος είναι η τονικότητα. Δυστυχώς για να το αναλύσω περισσότερο χρειάζονται γνώσεις μουσικής θεωρίας (αρμονία) που δεν ξέρω αν έχεις αλλά που ούτε κι εγώ κατέχω καλά...
 

Inviato Mon 20 Jul 09 @ 9:36 pm
aledjoPRO InfinityMember since 2005
oxi den exo gnoseis mousikis alla katalaba ti thes na peis.

pantos pali empeirika apo to kosmo blepo oti de ton poly noiazei oute i tonikotita, oute to beatmatch oute tipota.

polles fores exo akousei parapona na lene
"ma eleos etsi opos paizeis einai san akouo to idio tragoudi... kane kamia allagi"

otan ginotai allages asxetes metaksy toys tote poio poly "ksypnane" to kosmo.
allios einai san mia bareti synexeia...
 

Inviato Mon 20 Jul 09 @ 11:53 pm


(Vecchi argomenti e forum sono automaticamente chiusi)