Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: Windows 7 32bit vs 64bit

Questo argomento è obsoleto e potrebbe contenere informazioni obsolete o errate.

Το laptop, στο οποίο έχω εγκαταστήσει το VDj8, έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- CPU: Intel Pentium Dual Core @ 1,86GHz
- RAM: 2 x 2GB
- Graphic: nVidia GeForce 8400M GS (256Mb Ram)
- HDD: Samsung SSD 850 Evo (120Gb) + Samsung SpinPoint M9T (2Tb)

Όταν είχα επάνω τα Windows 7 Home Premium 64bit, το αισθανόμουν "βαρύ" μεν (σερφάρισμα, κ.τ.λ.), αλλά στο VDj8 σπανίως η χρήση CPU "χτύπαγε κόκκινα" ή το upload κομματιών να ήταν πολύ αργό.
Από χθες που πέρασα Windows 7 Home Premium 32bit, είναι "ελαφρύτερο" μεν (παρ' ότι "βλέπει" μόνον 3Gb μνήμης πλέον), αλλά το VDj8 καθυστερεί να ανοίξει / κλείσει, η χρήση CPU "χτυπάει κόκκινα" συχνότερα και το upload κομματιών είναι πολύ πιο αργό (αρκετές φορές, για κλάσματα δευτερολέπτου, "κολλάει"!).

Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή την εποχή για αντικατάσταση laptop, καθότι προηγείται η αγορά license και controller, ούτε και επιδέχεται επιπλέον αναβάθμιση το συγκεκριμένο laptop, τα ερωτήματα είναι τα εξής:

1. Κατ' αρχήν, είναι φυσιολογικό όταν "τρέχει" το VDj8 να δεσμεύει σχεδόν 1Gb μνήμης? (η αλήθεια είναι ότι δεν είχα προσέξει πόσο δέσμευε, όταν έτρεχε στα 64bit)
2. Υπάρχει περίπτωση κατά την επανεγκατάσταση, κάτι να μην έχω κάνει σωστά και να το "καθυστερεί" τόσο πολύ?

Να διευκρινίσω, ότι και στις 2 περιπτώσεις είχαν / έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα απαραίτητα settings με σκοπό την μείωση χρήσης μνήμης, από διάφορα προγράμματα παρασκηνίου ή μη, κ.τ.λ...
 

Inviato Fri 04 Mar 16 @ 12:41 pm
1. Ναι, είναι φυσικό. Τόση μνήμη χρειάζεται.

2. Όχι.

3. Κακώς πέρασες 32-bit λειτουργικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα πέρα από το VirtualDj που τρέχουν καλύτερα σε περιβάλλον 64-bit. Δεν ξέρω τι εννοείς "βαρύτερο" / "ελαφρύτερο" αλλά γενικά με τα 64 bit θα πρέπει η χρήση της CPU σε γενικότερα πλαίσια να είναι πιο χαμηλή. Επίσης το 1GB RAM που κάθεται και πάει χαμένο είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

4. Σε υπολογιστή "τούμπανο" με Windows 10 64 bit, μόνο το λειτουργικό με όλα του τα υποσυστήματα "τρώει" 4GB μνήμης. Βέβαια το παράδειγμα δεν είναι ενδεικτικό καθώς η χρήση RAM πάει αναλογικά με βάση την συνολική διαθέσιμη μνήμη που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι 16GB αλλά μπορείς να πάρεις μια γεύση του πόσο σημαντικό είναι αυτό το 1GB μνήμης που χάνεις.
Με Windows 7 Ultimate x64 που χρησιμοποιούσα μέχρι τέλη Γενάρη στο club από τα 4GB το λειτουργικό έτρωγε περίπου τα 2 με 2.5 GB φυσικής μνήμης. Άλλο 1-1.5GB ήθελε το VirtualDj και έτσι και προσπαθούσες να ανοίξεις 2-3 παράθυρα Chrome ή Firefox τότε το σύστημα σερνόταν καθώς έπρεπε να χρησιμοποιήσει μνήμη από το swap file σε μηχανικό δίσκο. Γενικά τα 4GB μνήμης είναι το κατώτερο λογικό όριο σε ένα σύγχρονο υπολογιστή για να παίζεις αποτελεσματικά με οποιοδήποτε πρόγραμμα. Όχι οτι δεν γίνεται να παίζεις και με λιγότερα. Αλλά θα είναι πιο δύσκολο να πετύχεις απροβλημάτιστη λειτουργία και χαμηλό latency.
 

Inviato Fri 04 Mar 16 @ 3:02 pm
Phantom ευχαριστώ πολύ! Ο συνειρμός μου ήταν ο εξής:

Γενικά σε ένα οποιοδήποτε σύστημα (έως 4 GB συνολικής μνήμης), τα 64bit θα ήταν πιο "σταθερά" (σε όλους τους τομείς) μεν, πιο "βαριά" δε. Με άλλα λόγια, σε ένα "παλαιό" (όπως το δικό μου) σύστημα, εγώ προσωπικά (ως πρώην τεχνικός Η/Υ και δικτύων) και δεδομένου ότι το σύστημα θα χρησιμοποιούνταν για πολύ απλές χρήσεις - εφαρμογές (browsing, e-mails, social, κ.τ.λ.) δεν θα πρότεινα 64bit.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που τα πέρασα, αλλά δεν περίμενα - είχα προσέξει ότι το VDj απαιτούσε τόση μνήμη! Υπό αυτές τις συνθήκες, σαφέστατα και ξανα-περνάω τα 64bit...

Όσο για την Ultimate έκδοση, που χρησιμοποιήθηκε στο club, νομίζω ότι ήταν "υπερβολή", υπό την έννοια ότι αυτά που σου προσφέρει επιπλέον η εν λόγω έκδοση, δεν χρειάζονται - αξιοποιούνται όχι μόνον στο club, αλλά και γενικότερα από τον μέσο χρήστη. Windows Home Premium 64bit (μέχρι τα 16GB Ram) θα ήταν ίσως η "ιδανική" επιλογή, δεν συμφωνείς?
 

Inviato Fri 04 Mar 16 @ 5:17 pm
Τα Ultimate δεν επιλέχθηκαν ειδικά για το club. Απλά ήταν η άδεια χρήσης που μου περίσευε... (Είχα αγοράσει 20 άδειες Bulk για το γραφείο και χρησιμοποίησα τη μία σ' αυτό τον υπολογιστή)
 

Inviato Sun 06 Mar 16 @ 10:42 pm
;-)
 

Inviato Mon 07 Mar 16 @ 5:54 am


(Vecchi argomenti e forum sono automaticamente chiusi)