Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: Το μέλλον των controllers & του VDj...

Questo argomento è obsoleto e potrebbe contenere informazioni obsolete o errate.

Συζητάω με φίλο χθες βράδυ, ο οποίος ασχολείται (πλέον) ερασιτεχνικά με το DJing (όπως ακριβώς κι εγώ), αλλά (ακόμα) παίζει (εάν και όταν) με βινύλια και cds…

Πάνω στην συζήτηση, αφού ξέρει ότι πλέον έχω ψηφιοποιήσει (σχεδόν) όλη την μουσική μου και έχω κατασταλάξει – χρησιμοποιώ το VDJ και προσπαθώ να τον πείσω να κάνει και αυτός το ίδιο, με ρωτάει:

1. Είναι όντως το μέλλον, οι controllers με ενσωματωμένο software ή όχι? Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα σε αυτή την περίπτωση?

2. Πώς και το VDj δεν έχει κάνει κάποια συνεργασία με κατασκευαστή, για την ενσωμάτωσή του σε διάφορους μελλοντικούς controllers?

Τι λέει το forum???
 

Inviato Wed 05 Oct 16 @ 4:58 am
1. Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το μέλλον...
Το 1995 π.χ. κανείς δεν ήξερε οτι το μέλλον ήταν τα CD Players (CDJ's)
To 2005 κανείς δεν ήξερε οτι το μέλλον ήταν οι controllers και τα PC
Το 2015 κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα είναι το μέλλον... Οι controllers με δικό τους software είναι ακόμα "πρωτότυπα" (δεν υπάρχουν σε εμπορική μορφή) και έχουν αρκετά προβλήματα να λύσουν πριν (και άμα) κατακλύσουν την αγορά.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα είναι πάρα πολλά.
Στα πλεονεκτήματα:
1) "Σταθερό σύστημα" χωρίς να επηρεάζεται από άλλους αστάθμητους παράγοντες (άλλο λογισμικό, κακοί drivers συσκευών, αναβαθμίσεις λειτουργικού που μπορεί να προκαλέσουν ασυμβατότητα κτλ)
2) Πιο "μικρό" και ομογενοποιημένο σύστημα... Στην τεχνολογία DJ-ing ζούμε την εποχή που τα θέλουμε όλα πιο μικρά... Όπως τα κινητά τηλέφωνα μέχρι το 2005. Οπότε το "όλα σ' ένα" είναι πιο ελκυστικό (χωρίς υπολογιστές, έξτρα καλώδια κτλ). Βέβαια προσωπικά εκτιμώ οτι μετά (όπως και με τα κινητά τηλέφωνα) η κατάσταση θα αντιστραφεί, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Στα μειονεκτήματα:
1) Χώρος αποθήκευσης. Αν είναι εξωτερικός χάνεις το πλεονέκτημα του να κουβαλάς μια μόνο συσκευή. Αν είναι εσωτερικός, θα πρέπει να τον συγχρονίζεις με την βιβλιοθήκη σου. Επίσης λογικά θα είναι περιορισμένος.
2) Δυσκολία στην αναζήτηση - ανεύρεση τραγουδιών. Τουλάχιστον μέχρι οι controllers να αποκτήσουν οθόνη αφής 11 ιντσών με ενσωματωμένο πληκτρολόγιο αφής και ταχύτατη αναζήτηση. Αλλά έτσι χάνεις το πλεονέκτημα του μικρού μεγέθους.
3) Αν χαλάσει "κάτι" (οτιδήποτε) την "κάθησες"
4) Δεν θα μπορείς να επιλέξεις το πρόγραμμα της αρεσκείας σου. Με λίγα λόγια θα σε δεσμεύει το πρόγραμμα που "τρέχει" ο controller. Και αν κάποια μέρα θελήσεις να αλλάξεις controller που έχει άλλο πρόγραμμα επάνω, δεν είναι σίγουρο οτι ο νέος θα διαβάζει τις λίστες, τα cues και τις πληροφορίες γενικότερα του παλιού. Οπότε θα πρέπει να αρχίσεις πάλι απ' την αρχή.

2. Προς το παρών καμία εταιρεία δεν σκέφτεται να κυκλοφορήσει controller που θα τρέχει κάποιο "πρόγραμμα" ενσωματωμένο μέσα της. Οπότε το ερώτημα είναι λίγο άτοπο... :)

 

Inviato Wed 05 Oct 16 @ 3:25 pm
Δεν ξέρω εάν κάνω λάθος, αλλά παρατηρώ τα εξής:

- Όταν πρωτοβγήκαν οι Dj Controllers, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια απλή “συσκευή εισόδου” ενός laptop ή desktop (όπως ακριβώς και ένα πληκτρολόγιο).
- Περνώντας τα χρόνια, έγιναν σταδιακά διάφορες αλλαγές, όπως π.χ. Ανεξάρτητη κάρτα ήχου, Ανεξάρτητη τροφοδοσία, Ενσωμάτωση κουμπιών πλήρους ελέγχου του laptop (πλην της όποιας ενέργειας search) και τέλος Δυνατότητα stand-alone λειτουργίας.
- Τα τελευταία χρόνια δε, όλο και περισσότερες εταιρίες παρουσιάζουν μοντέλα με ενσωματωμένο software, καταργώντας (θεωρητικά) την χρήση laptop.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, μήπως όλη η δουλειά πάει προς τα εκεί? Μήπως στο μέλλον, όποιος κουβαλάει μαζί του laptop, θα τον κοιτάνε όπως θα κοιτάγαμε σήμερα κάποιον Dj που πάει να παίξει σε γάμο, κουβαλώντας βινύλια και SL-1200?

Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται ότι (τουλάχιστον εμένα προσωπικά) με βρίσκει σύμφωνο – ικανοποιημένο. Εξάλλου, αυτές οι περιπτώσεις εξυπηρετούν κυρίως (για να μην πω μόνον) Djs που παίζουν αποκλειστικά sets – playlists και όχι mainstream μουσική και αναλόγως του κοινού. Αλλά, εάν δεν υπάρχει "εναλλακτική" σε μερικά χρόνια?
 

Inviato Thu 06 Oct 16 @ 6:22 am
εναλλακτική παντα θα υπαρχει εδω υπαρχει ακομα πολυ μεγαλο ποσοστο mobile djs που ειτε απο ιδεολογια ειτε απο αγνοια προς την τεχνολογια παιζει ακομα αποκλειστικα με cd
 

Inviato Thu 06 Oct 16 @ 9:35 am
Theios Giorgos wrote :
Δεν ξέρω εάν κάνω λάθος, αλλά παρατηρώ τα εξής:

- Όταν πρωτοβγήκαν οι Dj Controllers, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια απλή “συσκευή εισόδου” ενός laptop ή desktop (όπως ακριβώς και ένα πληκτρολόγιο).
- Περνώντας τα χρόνια, έγιναν σταδιακά διάφορες αλλαγές, όπως π.χ. Ανεξάρτητη κάρτα ήχου, Ανεξάρτητη τροφοδοσία, Ενσωμάτωση κουμπιών πλήρους ελέγχου του laptop (πλην της όποιας ενέργειας search) και τέλος Δυνατότητα stand-alone λειτουργίας.

Μάλλον κάνεις λάθος. Οι πραγματικοί πρώτοι controllers ήταν συσκευές εισόδου/εξόδου (είχαν οθόνες LCD) και "ανεξάρτητη τροφοδοσία" (δηλαδή δικό τους τροφοδοτικό).
Μιλάμε για την θρυλική Numark DMC-1 και τις 3 Alcatech BPM Studio (που δεν θυμάμαι τώρα τα ονόματα τους)
Η πρώτη κονσόλα που ήταν USB-Powered ήταν η EKS XP5 η οποία αργότερα εμπλουτίστηκε με κάρτα ήχου (EKS XP-10)
Η πιο "διάσημη" κονσόλα που μύησε πολλούς στον κόσμο του digital dj-ing ήταν η Hercules RMX (μέχρι και ο Snoop Dogg άρχισε να παίζει digital με αυτή)
H RMX είχε και εξωτερική τροφοδοσία, και ενσωματωμένη κάρτα ήχου. Και μιλάμε για κονσόλα παραγωγής 2008! Πριν από αυτήν, 2 χρόνια νωρίτερα η Denon είχε κυκλοφορήσει την HC-4500 με δική της τροφοδοσία, ενσωματωμένη κάρτα ήχου, και οθόνες LCD (συσκευή Ι/0). Δέκα χρόνια πριν! Κάπου στην ίδια περίοδο κυκλοφόρησε και η Numark την DMC-2 με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Theios Giorgos wrote :
Ενσωμάτωση κουμπιών πλήρους ελέγχου του laptop (πλην της όποιας ενέργειας search)

Τι εννοείς; Δεν ξέρω καμία κονσόλα που να μπορεί να ελέγξει το laptop. Η ΑΑ VMS 4/4.1 προσπάθησε να ενσωματώσει touchpad αλλά με τελείως λάθος τρόπο.
Κατά τα άλλα δεν βλέπω ΚΑΜΙΑ κονσόλα που να μπορεί να ελέγξει τίποτα στο laptop σου. Ούτε καν να ανοίξει το laptop ή το software.
Αν εννοείς το πρόγραμμα στο laptop, τότε ακόμα είμαστε στο 50% στην καλύτερη των περιπτώσεων. Δεν θα σου πω για το VirtualDj αλλά και με το Serato υπάρχουν ακόμα ένα σωρό πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν από τον controller και πρέπει να χρησιμοποιήσεις ποντίκι. Το ίδιο και για Traktor, Rekordbox κτλ.
Theios Giorgos wrote :
- Τα τελευταία χρόνια δε, όλο και περισσότερες εταιρίες παρουσιάζουν μοντέλα με ενσωματωμένο software, καταργώντας (θεωρητικά) την χρήση laptop.
Μην συγχέεις τη δυνατότητα stand-alone operation με την έννοια "ενσωματωμένο πρόγραμμα". Δεν έχουν καμία σχέση.
Stand alone operation έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε πολλές κονσόλες. Από τα CDJ-400 μέχρι τα CDJ-2000NXS2 όλα τα CD player της Pioneer έχουν δυνατότητα stand-alone. Αλλά ακόμα και σήμερα τα CDJ-2000NXS2 δεν τρέχουν "πρόγραμμα". Απλά έχουν πολύ πιο εξελιγμένο firmware και πολύ πιο εξελιγμένες δυνατότητες stand-alone operation. Ακόμα και σήμερα χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις πρώτα υπολογιστή για να προετοιμάσεις τα αρχεία σου πριν να μπορείς να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητες των NXS2. Επομένως, όχι δεν τρέχουν πρόγραμμα. Θα τρέχαν πρόγραμμα αν απλά κούμπωνες ένα δίσκο ή ένα στικάκι και τα έκανες όλα στο CD-Player.

Theios Giorgos wrote :
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, μήπως όλη η δουλειά πάει προς τα εκεί? Μήπως στο μέλλον, όποιος κουβαλάει μαζί του laptop, θα τον κοιτάνε όπως θα κοιτάγαμε σήμερα κάποιον Dj που πάει να παίξει σε γάμο, κουβαλώντας βινύλια και SL-1200?
Μπορεί να γίνει και αυτό... κάποτε! Αλλά όχι γρήγορα, όχι άμεσα. Κανείς δεν ξέρει που θα πάει το πράγμα. Πριν από 2-3 χρόνια πολλοί ορκίζονταν οτι το μέλλον είναι τα tablets. Σήμερα αυτή η τρέλα έχει ξεφουσκώσει. Όχι οτι τα tablets δεν θα αποκτήσουν μερίδιο στην αγορά...

Δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά οι παλιότεροι ίσως θυμούνται τον πόλεμο διάφορων format στο παρελθόν. Σχεδόν ποτέ δεν επικράτησε ο καλύτερος:
MiniDisc VS CompactDisc VS DigitalCompactCasette VS DigitalAudioTape
Blu-Ray VS HD DVD
Τους νικητές τους ξέρεις... Το αν ήταν οι καλύτεροι (όταν έγιναν αυτές οι μάχες) ψαξ' το λίγο!

Έτσι και με τα μέσα αναπαραγωγής μουσικής (TurnTables, CD Players, Controllers with PC, Stand-Alone media players/Controllers).
Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Ούτε οι ίδιες οι εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοια μηχανήματα. Γι αυτό και καμία δεν βιάζεται να "πιέσει" τις εξελίξεις όπως έκαναν παλιότερα άλλες εταιρείες (ή οι ίδιες με διαφορετικό management)

Theios Giorgos wrote :
Αλλά, εάν δεν υπάρχει "εναλλακτική" σε μερικά χρόνια?

Κοίτα... Το βινύλιο πέθανε στα μέσα προς τέλη των 90's. Ζήτω το βινύλιο!
Τα CD πεθάναν περίπου στα τέλη των 00's Ζήτω τα CD!
Ακόμα κι αν οι εταιρείες κατακλύσουν την αγορά με stand-alone units δεν θα σταματήσουν αυτόματα να φτιάχνουν PC controllers. Ούτε από την μια μέρα στην άλλη θα είσαι δακτυλοδεικτούμενος επειδή παίζεις με PC (όποια μορφή μπορεί να έχει και αυτό σε μερικά χρόνια)
Γενικά, η "εναλλακτική" θα υπάρχει για τουλάχιστον άλλα 10 με 15 χρόνια... Μπορεί να αλλάξει λίγο μορφή, αλλά δεν θα έχει "ξαφνικό θάνατο"

Τέλος, αυτό που είναι ΠΟΛΥ πιο σημαντικό είναι οτι το format που χρησιμοποιούν τα "αντίπαλα" μέσα (controllers με PC ή controllers stand-alone ή με embedded software) είναι το ίδιο. Επομένως η μετάβαση (αν χρειαστεί να γίνει) θα είναι πολύ πιο εύκολη. Δεν θα είναι όπως η μετάβαση από βινύλιο σε CD ή από CD σε Η/Υ
 

Inviato Fri 07 Oct 16 @ 11:41 am
Phantom, μάλλον δεν ήμουν σαφής σε κάποια θέματα ή όντως (εξακολουθώ να) κάνω λάθος, οπότε καλό θα ήταν να διευκρινιστούν…

1. Με τον όρο controller, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, αντιλαμβάνομαι έναν “ελεγκτή” ενός software εγκατεστημένο σε H/Y και όχι μία (stand-alone) συσκευή. Συνεπώς και εάν δεν με απατά η μνήμη μου, από τους πρώτους “ελεγκτές” ήταν ο Vestax VCI-100 και ο Hercules Mk1, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το 2007.

2. Με τον όρο κουμπιά ελέγχου του (εγκατεστημένου σε Η/Υ) software, εννοούσα όλα εκείνα τα (επιπλέον) κουμπιά, τα οποία (με το ανάλογο mapping, κατά περίπτωση και περίσταση) “καταργούν” (θεωρητικά ή/και πρακτικά) την χρήση του mouse (τουλάχιστον για τις βασικές – απαιτούμενες ενέργειες κατά την διάρκεια του Djing, πλην του search).

3. Δεδομένων των άνωθεν, οι προαναφερόμενοι controllers, καθώς και αρκετοί μεταγενέστεροι, δεν είχαν ούτε ενσωματωμένη κάρτα ήχου, ούτε ανεξάρτητη τροφοδοσία, ούτε κουμπιά ελέγχου του software. Σωστά?

4. Με τον όρο stand-alone, εννοώ την δυνατότητα ενός controller να χρησιμοποιηθεί και ως απλός μίκτης (σε συνδυασμό π.χ. με 2 cd players), χωρίς να απαιτείται η σύνδεση – χρήση H/Y και ανάλογου software.

5. Τέλος και όσον αφορά στο μέλλον των controllers, είδα την Pioneer να βγάζει τον DDJ-RZX, την Denon τον MCX8000, κ.α. και σκέφτηκα – αναρωτιόμουν αυτό που ανέφερα και στο προηγούμενο post μου: Μήπως, τελικά, η “τάση” είναι η πλήρης κατάργηση του (συνεργαζόμενου) laptop / tablet, τουλάχιστον κατά την διάρκεια του Djing?


Τέλος και πέρα από την όποια φιλοσοφική συζήτηση, καλό θα ήταν (δεν γνωρίζω εάν υφίσταται ήδη) να υπήρχε ένα άρθρο στην επίσημη σελίδα του VDj, όπου θα αναφερόντουσαν τεκμηριωμένα τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρει η επιλογή - χρήση controller + laptop, έναντι της χρήσης ενός controller που δεν απαιτεί laptop κατά το Djing (όπως π.χ. ο DDJ-RZX).
 

Inviato Sat 08 Oct 16 @ 5:31 am
1. Οι πρώτοι controllers ήταν αυτοί που σου έγραψα. Ο Numark DMC-1 (Κυκλοφόρησε το 1998) και οι 3 controllers της Alcatech με παρόμοια ημερομηνία κυκλοφορίας.
Ήταν ΣΚΕΤΟΙ controllers. Δεν χρησιμεύαν σε τίποτα άλλο πέρα από τον έλεγχο ενός προγράμματος σε Η/Υ. Και ήταν σειριακές συσκευές (δηλαδή συνδέονταν στην σειριακή θύρα του υπολογιστή)
2. Δεν βλέπω κάτι περισσότερο από ότι είχαμε 5 χρόνια πριν. Και το να βάλεις 10 έξτρα κουμπιά σε ένα controller δεν είναι καινοτομία
3. Λάθος. Δες DENON HC4500 και Numark DMC 2
4. Αυτό ονομάζεται υβριδικός μίκτης
5. Ο RZX ΔΕΝ έχει stand alone λειτουργία. Δηλαδή ΔΕΝ μπορείς να παίξεις μόνο με αυτόν. Χρειάζεσαι ΚΑΙ υπολογιστή ή άλλες πηγές όπως CD players.
Με τον όρο stand alone εννοούμε μια συσκευή που μπορεί να παίξει μόνη της.
Η MCX έχει stand alone mode αλλά για να εμεταλευτείς πλήρως τις δυνατότητες της χρειάζεται να κάνεις πρώτα προεργασία σε Η/Υ

Όχι η τάση δεν είναι κατάργηση του Η/Υ
Η τάση είναι δημιουργούμε νέα προϊόντα και νέες αγορές. Για να γίνει κάτι τάση δεν αρκεί να βγάζουν 3 εταιρίες 5 νέα μοντέλα με μια Α δυνατότητα. Για να γίνει τάση θα πρέπει οι dj να αρχίσουν να το θέλουν σαν τρελοί.

Παρόμοιοι προβληματισμοί υπήρχαν 1 χρόνο πριν περίπου για τα stems.
Όλοι έλεγαν για τη νέα τάση και μόδα και ότι όλοι οι dj θα γίνουν και remixers-producers.
Και σήμερα 1 χρόνο μετά τα stems είναι απλά άλλο ένα εργαλείο για λίγους dj που τα χρησιμοποιούν.
Κάπως έτσι δες και το θέμα με τους controllers και τα laptops .
Δεν έχει σημασία τι θέλουν οι εταιρείες. Σημασία έχει πως θα φερθούν οι χρήστες.


Γρήγορο quiz:
Ποια εταιρεία άργισε απίστευτα να βγάλει controller λόγω της εμμονής της με τα CD players;
Ποια εταιρεία παραλίγο να χάσει το παιχνίδι παρά τη δεσποτική της θέση στην αγορά επειδή προσπάθησε να επιβάλλει τι δική της λογική και ανέκαμψε μόνο όταν αποφάσισε να ακολουθήσει το ρεύμα (δηλαδή το τι θέλουν οι χρήστες) ;
 

Inviato Sat 08 Oct 16 @ 12:38 pm
Pioneer???
 

Inviato Sat 08 Oct 16 @ 4:11 pm
pioneer
 

Inviato Mon 10 Oct 16 @ 7:24 am
Σωστά! Η Pioneer.
Και ακόμα ένα quiz:
Ποια εταιρεία παρουσίασε πρώτη CD-Player με δυνατότητες MIDI και ενσωματωμένο σκληρό δίσκο με δυνατότητα πλήρους αυτόνομης λειτουργίας;
Πως λεγόταν το CD-Player αυτό; (Ποιο μοντέλο ήταν; )
 

Inviato Wed 12 Oct 16 @ 10:26 am


(Vecchi argomenti e forum sono automaticamente chiusi)