Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: Mapping & Επεξεργασία Video

Questo argomento è obsoleto e potrebbe contenere informazioni obsolete o errate.

Διευκρινίζω προκαταβολικά ότι το θέμα – ερωτήσεις μου είναι off-topic, οπότε εάν οι admins κρίνουν ότι πρέπει να σβηστεί, καλώς και απόλυτα κατανοητό.

Κάνω επεξεργασία videos, χρησιμοποιώντας το Pinnacle Studio 19…

1. Με βάση (ουσιαστικά) το mapping του προγράμματος που αφορά στο πληκτρολόγιο, μπορώ να κάνω ακριβώς το αντίστοιχο με τον controller μου (Denon MC-6000MkII), ώστε να τον χρησιμοποιήσω για επεξεργασία και μίξη video?

2. Η πλειοψηφία των videos που διαθέτω, είναι τραβηγμένα από ψηφιακή κάμερα (παλαιάς τεχνολογίας) και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Κατάληξη: mpg
- Καρέ: 720p x 576p
- Ρυθμός Καρέ: 25fps
- Δεδομένα: Ταχύτητα = 9100kbps, Ρυθμός Μετάδοσης Εικόνας = 9356kbps
- Ρυθμός Μετάδοσης Ήχου: 256kbps
- Κανάλια: 2 (stereo)
- Ρυθμός Δειγμάτων Ήχου: 48kHz

Κατόπιν της όποιας επεξεργασίας, τα ερωτήματά μου είναι:

2.1. Ποια πρέπει να είναι η μορφή - χαρακτηριστικά του εκάστοτε τελικού video (export), ώστε να αναπαραχθεί σε τηλεόραση 16:9 με τις ελάχιστες δυνατές “απώλειες”?
Από κάποιες δοκιμές που έκανα, το export με χαρακτηριστικά: MPEG-4, 720p x 400p, 25fps, ~3600kbps, έδωσε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αλλά είναι αυτό η καλύτερη δυνατή επιλογή, ανεξαρτήτως τελικού μεγέθους (MB) αρχείου?

2.2. Ποια πρέπει να είναι η μορφή του εκάστοτε τελικού video (export), ώστε να αναπαραχθεί “αξιοπρεπώς” σε τηλεόραση 16:9 με τον ελάχιστο δυνατό μέγεθος (ΜΒ) αρχείου?
Υπάρχει κάποιος “κανόνας” που να αναφέρει ποια είναι η ελάχιστη ταχύτητα ή ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, ώστε ένα video να αναπαράγεται σε μία οποιαδήποτε τηλεόραση, χωρίς (αντικειμενικά) προβλήματα στην πιστότητα της εικόνας?
 

Inviato Fri 18 Nov 16 @ 6:56 am
Σε γενικές γραμμές:
Export (Render) σε MPEG-4, 25 FPS (PAL) με το bitrate να υπολογίζεται αυτόματα από το πρόγραμμα (2 pass VBR)
Αν σου ζητάει "average bitrate" τότε μπορείς να παίξεις από 1 μέχρι 5Mbps και να δεις τα αποτελέσματα ανάλογα με την ποιότητα των αρχικών βίντεο. Όσο περισσότερο "θόρυβο" έχει το αρχικό video τόσο μεγαλύτερο bitrate θα χρειαστείς για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.
Bitrate μεγαλύτερο από 5Mbps δεν συνίσταται εκτός κι αν κάνεις encoding CBR. Ο λόγος είναι οτι το "dynamic range" του encoder είναι τόσο μεγάλο που πολλές τηλεοράσεις μπορεί να "παγώσουν" στιγμιαία την εικόνα σε μεγάλες εναλλαγές του bitrate (αν πχ μετά από μια "ήσυχη σκηνή" που παίζει με 0,2Mbps ο encoder πρέπει να αποκωδικοποιήσει μια σκηνή δράσης με full 10Mbps)

Το μέγεθος του καρέ το άφησα απ' έξω γιατί δεν αφορά τόσο το πρόβλημα σου. Γενικά φτιάχνουμε καρέ με τις ίδιες αναλογίες όπως το βίντεο εισόδου και αφήνουμε την τηλεόραση να αναλάβει το letterboxing κτλ. Στο παράδειγμα που αναφέρεις εσύ έχεις μετατρέψει την αναλογία του καρέ. Δεν ξέρω πως το έκανες, αλλά το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις είναι να κωδικοποιείς μαύρες μπάρες στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι μαύρες μπάρες αφενός θα επηρεάσουν κατά πολύ την απόδοση του encoder (τόσο σε ταχύτητα όσο και σε ποιότητα) και αφετέρου θα σου δημιουργούν πρόβλημα στο να δείξεις το video σωστά σε οθόνες με άλλες αναλογίες πέρα των 16:9

Σε βίντεο που έχω τραβήξει με ψηφιακή HD κάμερα κάνω authoring και καλής ποιότητας rendering (1920x1080@25FPS) με περίπου 2Mbps αν η λήψη έχει γίνει με καλό φωτισμό. Για βίντεο που έχουν τραβηχτεί με κακό φωτισμό (π.χ. βράδυ σε σπίτι χωρίς προβολέα) τότε πρέπει να σηκώσω τον encoder στα 5Mbps για να πάρω το ίδιο αποτέλεσμα. Και εδώ μιλάμε για καρέ full HD.
 

Inviato Fri 18 Nov 16 @ 8:24 am
Γιώργο, κατ’ αρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση…

Σχετικά με το θέμα μου:

1. Με βάση τα (όμοια) χαρακτηριστικά των πρωτότυπων videos που προανέφερα, συμφωνείς με το MPEG-4 ή θα πρότεινες κάτι άλλο (π.χ. Avi ή DivX ή MPEG-2)?

2. Εφόσον δεν επιθυμώ η αναπαραγωγή των τελικών video να είναι 4:3, αλλά 16:9, ποια θεωρείς ότι είναι η πλέον “ανώδυνη” (για την εικόνα) λύση - export? Γιατί στην TV, επιλέγοντας wide, δίνουμε λύση. Σε οθόνη PC ή Laptop όμως?

3. Εάν τελικά καταλήξουμε σε MPEG-4, τι παραμετροποίηση θα έκανες, ώστε να έχω την καλύτερη δυνατή πιστότητα, πάντα σε ανάλυση 16:9? Τα settings έχουν ως ακολούθως:

- Encoding: H264 ή MPEG-4
- Size: ???p x ???p
- Interlacing: Progressive ή Top field first ή Bottom field first?
- Peak Bitrate: ??? MBits/s

Ευχαριστώ προκαταβολικά…
 

Inviato Fri 18 Nov 16 @ 12:57 pm
1) To format MPEG4 είναι "τεράστιο" καθώς καλύπτει πολλές διαφορετικές τεχνολογίες. Υποθέτω οτι μιλάς για MPEG4-Part14 ή τουλάχιστον για MPEG4-Part10. Σου προτείνω Part14:
https://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC
https://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-4_Part_14

2) Η άποψη μου είναι να μην κάνεις resize τα video. Άσε την τηλεόραση ή το πρόγραμμα αναπαραγωγής στον Η/Υ να το κάνει. Όλες οι τηλεοράσεις και όλα τα προγράμματα αναπαραγωγής βίντεο έχουν διάφορες επιλογές για το πως να χειρίζονται τα video 4:3 σε οθόνες που δεν είναι γενικά 4:3 (και όχι μόνο για οθόνες 16:9)

3) Δες το 1 και διάβασε τις πληροφορίες στα link.
Πάντως εγώ θα άφηνα ακριβώς το ίδιο μέγεθος στο καρέ της εικόνας και θα έκανα μόνο re-encoding στο νέο format. Για το Interlace κοίτα το πρωτότυπο video. Και τέλος για Peak Bitrate βάλε κάτι λογικό του στυλ 10Mbps
 

Inviato Fri 18 Nov 16 @ 1:12 pm
Συμπερασματικά, λοιπόν, αυτά που προτείνεις είναι:

- Encoding: MP4.
- Size: Το κρατάμε ως έχει στο προτότυπο video και αφήνουμε την TV ή το όποιο software σε Pc / Laptop να κάνει την μετατροπή των διαστάσεων του καρέ (εφόσον και εάν απαιτείται).
- Interlacing: Το κρατάμε ως έχει στο προτότυπο video.
- Peak Bitrate: Κάνουμε "δοκιμές", με τιμές που κυμαίνονται από 1Mbps έως την τιμή του Peak Bitrate του πρωτότυπου video.

Σωστά μέχρι εδώ?
 

Inviato Fri 18 Nov 16 @ 8:27 pm
Γιώργο, μερικές ερωτήσεις ακόμα, εάν δεν γίνομαι κουραστικός…

1. Κατά το export σε Custom MPEG-4, το Pinnacle Studio μου δίνει στα settings (όσον αφορά στο video encoding) 2 επιλογές: α΄) MPEG-4 και β΄) H264.
Και στις 2 επιλογές, όλα τα χαρακτηριστικά (video & audio) είναι ακριβώς ίδια! Το μόνο που αλλάζει είναι το μέγεθος του τελικού αρχείου (με την β΄ επιλογή, το μέγεθος είναι κατά ~15% μεγαλύτερο). Ποια η “διαφορά” και ποια η καλύτερη επιλογή τελικά?

2. Κατά το export σε Custom MPEG-4, εάν η επιλογή Peak Bitrate είναι ίση με αυτή του πρωτότυπου video, είναι σωστή ή όχι?

3. Τα audio χαρακτηριστικά των “πρωτότυπων” video είναι:
- Η μειοψηφία: AAC @ 128kBits/s και η πλειοψηφία: Dolby Digital @ 256kBits/s
- Sample Rate: 48kHz
- Channels: 2
- Resolution: 16bit
- Format: PCM
Στο Audio Encoding, η επιλογή είναι μόνον MPEG-4 και το μόνο που μπορεί να επιλεχθεί είναι το Audio Bitrate (από 16 έως 192). Το ερώτημα είναι, ποια είναι η καλύτερη επιλογή Audio Bitrate, σε κάθε μία από τις 2 περιπτώσεις “πρωτότυπων” video? Εάν ταυτόχρονα μειώσω το Sample Rate σε 44,1 kHz, “κερδίζω” κάτι ή όχι?
Το μουσικό “χαλί” που χρησιμοποιώ είναι (συνήθως) Mp3 @ 256kBits/s. Αυτό επηρεάζει την τελική επιλογή Audio Bitrate?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων…
 

Inviato Mon 21 Nov 16 @ 7:09 am


(Vecchi argomenti e forum sono automaticamente chiusi)