Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: Dynamic BPM range αναλυση...

Questo argomento è obsoleto e potrebbe contenere informazioni obsolete o errate.

Καλησπερα ομαδα!

Υπαρχει περιπτωση στο μελλον να προστεθει αναλυση των τραγουδιων με Dynamic BPM range; Δλδ να δειχνει το πραγματικο-μεταβαλωμενο BPM και ειδικα σε μη ηλεκτρονικη μουσικη, οπως π.χ. τραγουδια του 50-60-70 κτλ.; (για να καταλαβουν και οσοι δεν ξερουν τα γραφω αυτα...)

Ευχαριστω!
 

Inviato Tue 05 Sep 17 @ 3:56 pm
Το θέμα, στο οποίο αναφέρεσαι, είναι αρκετά ενδιαφέρον και με έχει απασχολήσει και εμένα στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, όταν ξεκίνησα να ψηφιοποιώ τα βινύλιά μου, πέραν του ότι σπανίως το VDj έβρισκε ορθά το peak της (1ης) “μπότας”, υπήρχαν και τρομερές αποκλίσεις BPM.

Προσπάθησα να βρω λύσεις, όπως αυτή που ανέφερες, αλλά τελικά σκέφτηκα ότι ακόμη και εάν το VDj αποκτούσε κάποια στιγμή την δυνατότητα εμφάνισης μεταβλητού BPM, αυτό δεν θα συνεπαγόταν απαραίτητα, ούτε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί (προγραμματιστικά) το Sync (οπότε και ποια η ουσία εμφάνισης του μεταβλητού BPM), ούτε και ότι το ακουστικό αποτέλεσμα της μίξης θα ήταν ορθό.

Οπότε εγώ προσωπικά στις περιπτώσεις αυτές και ιδίως κομματιών 60’s, 70’s, 80’s (που είναι η “αδυναμία” μου), είτε μιξάρω με τον “πατροπαράδοτο” (βλέπε SL-1200 MkII) τρόπο, είτε με “κοφτές” αλλαγές…
 

Inviato Wed 06 Sep 17 @ 8:30 am
Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές.

Κατ' αρχήν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να γίνει ανάλυση για μεταβλητό BPM σε κομμάτια που έχουν 2 (ή και περισσότερα) τμήματα με διαφορετικό αλλά σταθερό BPM (πχ ένα τμήμα είναι 96 BPM και ένα άλλο τμήμα 126 βλέπε Faithless - Salva Mea)

Επίσης εξετάζεται η προσθήκη δυνατότητας live BPM reading όπου το κομμάτι θα "αναλύεται" on the fly με τρόπο παρόμοιο με αυτό που δουλεύουν hardware μίκτες χρόνια τώρα (και φυσικά λόγω της φύσης του υπολογισμού και με την ανάλογη απόκλιση)

Αυτό που ΔΕΝ εξετάζεται είναι η προσθήκη λειτουργίας τύπου wrap (όπου το πρόγραμμα αφού εντοπίσει όλα τα beat κάνει stretch κάθε "κομμάτι" για να φιξάρει τα BPM)

Τώρα σχετικά με την χρήση του BPM:
Η ακρίβεια του live BPM reading είναι απο τη φύση της αρκετά χαμηλή για να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε "beat-aware" με εξαίρεση ίσως μερικά effects τύπου flanger αλλά σίγουρα όχι τύπου echo...
Έτσι λοιπόν το πρόβλημα μίξης κομματιών που δεν έχουν σταθερό tempo παραμένει το ίδιο και ο μοναδικός τρόπος μίξης τους (εφόσον θέλουμε να βγάλουμε αλλαγή με μπότα) είναι το χειροκίνητο tempo ride το οποίο στηρίζεται στο αυτί μας και μόνο.
Φυσικά η live ένδειξη του BPM μπορεί να βοηθήσει κάποιον να φέρει τα BPM κοντά, αλλά μόνο μέχρι εκεί.
 

Inviato Wed 06 Sep 17 @ 9:06 am
Γιώργη, εάν δεν είμαι εκτός θέματος, 2 ερωτήσεις:

Α΄) Σε διάφορα θέματα αναφέρεται συχνά η ύπαρξη αλγόριθμου υπολογισμού BPM. Μπορείς να μας εξηγήσεις (στο περίπου) πως “λειτουργεί” ο αλγόριθμος αυτός και κατ’ επέκταση πως υλοποιείται η εύρεση - ένδειξη BPM (πλέον) από το VDj?

Β΄) Σε κάποιες περιπτώσεις EDM, ναι μεν το VDj βρίσκει όντως το σωστό BPM ενός κομματιού, αλλά δεν χρονίζει ορθά το “μετρονόμο” με το peak της μπότας δε. Γιατί γίνεται αυτό? Και μάλιστα ακόμη και σε περιπτώσεις “ξερής” μπότας (χωρίς ταυτόχρονη νότα μπάσου, εάν αυτό υποτίθεται ότι “μπερδεύει” τον αλγόριθμο).
 

Inviato Wed 06 Sep 17 @ 10:00 am
Δεν ξέρω όλες τις λεπτομέρειες του αλγόριθμου αλλά στο περίπου:
Δημιουργούνται με φίλτρα 3 "μπάντες"
1 Για την kick drum, 1 για την Bass line και μία για τα High Hats
Στη συνέχεια γίνεται χρονισμός και χονδρικός υπολογισμός των BPM κάθε μπάντας.
Αφού βρεθούν (χονδρικά) τα BPM ο αλγόριθμος εξετάζει το "προφιλ" της κάθε μπάντας σε σχέση με μια "γνωστή" τράπεζα προφιλ. Έτσι προσπαθεί να ανακαλύψει (χονδρικά επίσης) τον χρονισμό του κομματιού (π.χ 3/4 ή 4/4 κτλ)
Στη συνέχεια προσπαθεί να ταιριάξει τα προφιλ που ταιριάζουν με τις τιμές που μετρήθηκαν.
Αφού ο αλγόριθμος καταλήξει σε κάποια προφιλ με κάποιες τιμές τότε στο τέλος κάνει στατιστική ανάλυση των αποδεκτών τιμών και "αποφασίζει" ποια είναι η πιο πιθανή τιμή.
Αφού λοιπόν υπολογισθεί έτσι η τιμή των BPM τότε γίνεται η προσπάθεια να ταιριάξει το "πρώτο" / primary beat πάνω στις 3 μπάντες.
Από την στατιστική ανάλυση υπάρχει τόσο το "μέσο" BPM όσο και οι αποκλίσεις του για κάθε μπάντα.
Διαλέγεται η μπάντα με την μικρότερη τυπική απόκλιση και τοποθετείται χονδρικά (coarse) το πρώτο beat.
Στη συνέχεια γίνεται fine tuning χρησιμοποιώντας όλες τις μπάντες.
Το "βάρος" κατά το ταίριασμα του primary beat δίνεται στην αρχή και το τέλος του κομματιού.
Έτσι προκύπτει η ακριβής θέση του primary beat στο κομμάτι.

Τώρα για την δεύτερη ερώτηση:
Δεν είναι 100% απαραίτητο η θέση του primary beat να συμπίπτει με το peak της μπότας. Αυτό είναι μεν "κανόνας" αλλά με πάμπολλες εξαιρέσεις. Εξαρτάται από το "προφιλ" της μπότας. Συνήθως την ακριβή θέση του primary beat πάνω στη μπότα την δίνουν τα high hats που είναι πολύ πιο "σύντομος" ήχος με πολύ πιο διακριτό peak.
Επίσης παρά το γεγονός οτι η EDM είναι μουσική που παρασκευάζεται σε Η/Υ και θα έπρεπε να έχει 100% σταθερή μπότα εντούτοις πολλοί παραγωγοί "επίτηδες" βάζουν shuffle πάνω στη μπότα ώστε να ακούγεται πιο ανθρώπινη... Επίσης έχω εδώ μερικά EDM κομμάτια που το intro (πιθανών επειδή έγινε εκ των υστέρων) έχει ένα μικρό αλλά σταθερό offset σε σχέση με το υπόλοιπο κομμάτι. Δηλαδή βλέπεις οτι στη διάρκεια του intro το grid χάνει λίγο, αλλά μόλις μπαίνει το κομμάτι ταιριάζει απόλυτα και για όλο του το μήκος...

Απλά κράτα στο μυαλό σου οτι ο υπολογισμός τόσο του BPM όσο και του grid στηρίζεται σε μαθηματική στατιστική ανάλυση. Δυστυχώς το πρόγραμμα (και το κάθε πρόγραμμα) δεν μπορεί να καταλάβει οτι πχ από λάθος copy/paste τα πρώτα 64 beats έχουν 10ms offset σε σχέση με το υπόλοιπο κομμάτι. Για το πρόγραμμα αυτά τα 10ms είναι αποκλίσεις που λαμβάνουν μέρος σε ένα τεράστιο μαθηματικό υπολογισμό μαζί με τις αποκλίσεις όλων των άλλων beats / high hats κτλ.
 

Inviato Wed 06 Sep 17 @ 10:29 am
Περιμενα να αναφερθει το θεμα "sync" και το ξερω οτι δεν θα δουλευει. Εχω σκεφθει ομως "κατι" αλλα πρωτα θα το δοκιμασω και μετα θα σας πω. Το εχω ηδη δοκιμασει σε Rekordbox και το αποτελεσμα ηταν το αναμενωμενο, τελειο ακομα και σε αναλογικα ηχογραφημενα τραγουδια εννοειται. (Οπως 50-60-70s κτλ.)

Μια λεπτομερεια μονο θελω να αναφερω για το Live BPM reading, οι μικτες της Pioneer πχ. που εχουν την επιλογη average ή real BPM (οπως το ονομαζουν) εχω παρατηρησει οτι στο real BPM αναγραφει το BPM καθε 4 beat. Οποτε αν γινει ετσι και στο VDJ τοτε θα "δουλεψει" αυτο που σκεφτομαι.

Ευχαριστω για τον χρονο σας και περιμενω πως και πως και αυτη την ιδιοτητα του VDJ μας!
 

Inviato Wed 06 Sep 17 @ 7:27 pm


(Vecchi argomenti e forum sono automaticamente chiusi)