Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΗΧΕΙΩΝ
Σε ένα προηγούμενο νήμα ο phantom υπενθύμισε τον γνωστό από όλους (?)τρόπο ρύθμισης ενεργών ηχείων τον οποίο ακολουθώ και εγώ από τότε που χρησιμοποιώ τέτοιου είδους ηχεία .Έχω μία ερώτηση λίγο γενική :υπάρχει άραγε στο δίκτυο κάποιο συγκεκριμένο αρχείο ήχου όπως όταν κάνουμε Test τα Subwoofer, που μπορώ να κάνω δοκιμή το ηχείο σύμφωνα με συγκεκριμένες συχνότητες ένταση και τα λοιπά ?Με λίγα λόγια με ποιο τρόπο μπορώ να κάνω αυτή τη ρύθμιση, κάποιο αρχείο με πλούσιο ήχο για παράδειγμα τι θα ήταν?
 

Inviato Fri 26 Jan 24 @ 11:12 am
Τέτοια αρχεία δεν έχουν νόημα αν ταυτόχρονα δεν "μετράς" το αποτέλεσμα για να συγκρίνεις τι στέλνεις στο ηχείο και τι σου βγάζει. Με λίγα λόγια αν δεν κάνεις ηχοβολισμό.

Προσωπικά για να ρυθμίσω τα ηχεία μου χρησιμοποιώ 2-3 αρχεία, που τα ξέρω καλά, εδώ και χρόνια. Έτσι μπορώ να καταλάβω αν εκεί που "στείνω" κάτι δεν ακούγεται "σωστά" και να το ψιλοδιορθώσω. ΝΑΙ, με το αυτί!

Για μένα η επιλογή των αρχείων έγινε με βάση 2 κριτήρια:
1) Να μην είναι υπερσυμπιεσμένο το αρχείο (να έχει καλό dynamic range)
2) Να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα όργανα που όμως να μην παίζουν όλα μαζί και να ακούγονται καθαρά.

Έτσι λίγο πολύ κάθε φορά έχω παρόμοιο αποτέλεσμα.
 

Inviato Fri 26 Jan 24 @ 11:58 am
Δεν θυμάμαι αν είχα διαβάσει εδώ ή γενικότερα στο Internet, πως το ιδανικό είναι ένα Wav αρχείο ήχου με Pink(ή White-δεν θυμάμαι) Noise.

Εν τέλει, μοιράζεσαι τίτλο των αρχείων (αν είναι μουσική και όχι κάποιο γενικό αρχείο ρύθμισης ήχου) ώστε να πάρω μια ιδέα?😎
 

Inviato Fri 26 Jan 24 @ 12:56 pm
Ιδανικό για ποιο πράγμα;
Ναι ηχοβολισμό κάνεις και με white noise και με pink noise.
Αλλά αυτό.. ηχοβολισμό.
Επίσης υπάρχει μια μεθοδολογία που χρησιμοποιείς white noise για να ρυθμίσεις την μέγιστη ένταση ενός συστήματος, αλλά και πάλι, και αυτό προϋποθέτει να έχεις τον τρόπο να μετρήσεις το "αποτέλεσμα" της διαδικασίας.
Π.χ. αν ακολουθήσεις τον επίσημο οδηγό της DBX για το πως να σετάρεις ένα σύστημα PA με κάποιο DriveRack, θα βρεις αυτήν την διαδικασία. Αλλά το βασικό είναι οτι για να το κάνεις πρέπει να κουμπώσεις ένα ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ (κι όχι ένα τυχαίο) μικρόφωνο πάνω στο DriveRack για να μετράει τα αποτελέσματα.

Συμπερασματικά:
Αν δεν στείνεις μεγάλο ηχοσύστημα που αποτελείται από πολλές μονάδες και δεν παίζει σ' αυτό "μπάντα" (δηλαδή ανοιχτά μικρόφωνα) δεν χρειάζεται να ανησυχείς για white/pink noise και άλλα τέτοια θαυμαστά.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρυθμίσεις σωστά (και με αυτή την σειρά):
Α) Το crossover των ηχείων σου αν έχεις και δορυφόρους και sub
Β) Το gain των ηχείων σου ώστε να μην πικάρουν/κλιπάρουν συνέχεια
Γ) Τον compressor/limiter να "μαζέυει" λίγο τις κορυφές (δηλαδή πολύ ελαφριά συμπίεση όταν το ηχείο αρχίζει να φτάνει κοντά στα τέρματα)
Δ) ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ο χώρος είναι πολύ ιδιόρυθμος, το EQ για να μαζέψεις λίγο τις συχνότητες αν οι ψιλές "ξυρίζουν" ή αν οι χαμηλές "μπουκώνουν".
Γενικά στο DSP ενισχυτών / ηχείων αποφεύγουμε να δίνουμε θετικές τιμές στο EQ, και αν το κάνουμε, το κάνουμε ΜΕ ΜΕΤΡΟ. Συνήθως προτιμούμε να κόψουμε συχνότητες.
Αν έχουμε πολλές ψιλές, δεν προσθέτουμε μπάσο, κόβουμε τις ψιλές. Αν έχουμε πολύ μπάσο, δεν προσθέτουμε ψιλές, κόβουμε το μπάσο.

Με αυτά τα 4 βήματα έχεις καλύψει το 99,9% των περιπτώσεων που θα χρειαστεί να στείσεις τα ηχεία σου.
Για το 0,1% που απομένει, θα χρειαστείς επαγγελματικό PA έτσι κι αλλιώς, που όποιος το στήσει, θα το ρυθμίσει κιόλας.

Από τραγούδια εγώ χρησιμοποιώ:
1) It's Only Love (Doing It's Thing) από μια εκτέλεση με τον Barry White και όχι τους Simply Red
2) Sweet Lullaby από Deep Forest
3) Lullaby από τους Cure
4) Lovesong από τους Cure
5) Principles Of Lust (Everlasting Lust Mix) από Enigma.

Δεν παίζω πάντα όλα αυτά, αλλά ΚΑΠΟΙΑ από αυτά. Συνήθως μόλις ακούσω 30-40 δευτερόλεπτα από κάθε κομμάτι, καταλαβαίνω αν κάτι θέλει διόρθωση.
 

Inviato Fri 26 Jan 24 @ 1:23 pm
1)Μ'έφτιαξες ΑΓΡΙΑ με το Lovesong μεσημεριάτικα, είχα καιρό να το θυμηθώ και να το ακούσω😉

2)Αυτό με το Max Gain που μπορούμε να βάλουμε, σε συνδυασμό με το Limiter είναι λίγο μπελάκος για να λέω την αλήθεια-απλά γιατί ούτε οι ίδιοι της ElectroVoice μου έδωσαν σαφή/ξεκάθαρη απάντηση.Και ποια ήταν η ερώτηση;

"Το ηχείο μου όταν παίζω δυνατά βγάζει ένδειξη Limit σε κάποιες κορυφές του τραγουδιού. Αν το ζορίσω ακόμα περισσότερο βγάζει το γνωστό INPUT CLIP που είναι το επικίνδυνο κλιπάρισμα.Και αναρωτιέμαι,το Limit σποραδικά/σταθερά όταν ανάβει, είναι επικίνδυνο για το ηχείο, αλλά είμαι στα όρια?Η είναι μια βοήθεια απλά, και έχω ακόμα Headroom ώσπου να γράψει πίσω INPUT CLIP?"
Η απάντηση από την εταιρεία σε γενικές γραμμές ήταν πως, το Limit είναι ένα μήνυμα πως κάτι συμβαίνει εκεί πέρα(?!) και μπορώ να "σπρώξω"το ηχείο ακόμα περισσότερο.

Μου φαίνεται αρκετά νωρίς τα Limit να αναβοσβήνουν και ως τώρα αυτό είχα σαν "Peakαρισμα" και μάλιστα χαμήλωνα λίγο για να μην έχω ούτε αυτή την μικρή ένδειξη στην οθόνη.

Η εγώ μπερδεύτηκα, ή στην EV εννοούσαν άλλου είδους "σπρώξιμο"🤣
 

Inviato Fri 26 Jan 24 @ 1:59 pm
Δεν ξέρω τα "εσωτερικά" του ηχείου σου, αλλά άλλο πράγμα το INPUT CLIP (παραμόρφωση στην είσοδο) και άλλο πράγμα το limiter.

Για μένα, δεν θα πρέπει να βλέπεις INPUT CLIP ΠΟΤΕ
Αυτό σημαίνει οτι παραμορφώνει η είσοδος. Δηλαδή οτι το Gain είναι πολύ ψηλά και ψαλιδίζει το στάδιο εισόδου του ενισχυτή και όχι η έξοδος.

Προφανώς η ένδειξη LIMIT αφορά το στάδιο ενίσχυσης και το ηχείο κομπρεσάρει το σήμα για να μην κάνει peak το ηχείο.
Το να αναβοσβήνει αραιά και που το LIMIT δεν είναι πρόβλημα. Εκεί είσαι στην μέγιστη ένταση που μπορεί να δώσει το ηχείο (εφόσων στο DSP είναι σεταρισμένο σαν peak stop limiter)
Αυτό που είναι πρόβλημα είναι να αναβοσβήνει το LIMIT σαν μετρητής BPM (δηλαδή σε κάθε Kick) ή και συχνότερα.
 

Inviato Sat 27 Jan 24 @ 2:25 pm
Η ρύθμιση του ηχείου όπως λέμε σιγά σιγά το gain έχοντας τα πράσινα στην κονσόλα ή τον μίκτη μέχρι να αρχίσει να πικάρει και λίγο λιγότερο, ισχύει πάντα ?

Σε άλλο ηχείο άλλης μάρκας που έχω, το gain είναι από -10 έως +10.
Εκεί είναι λάθος να το έχω τέρμα το gain δεξιά ώστε να πάρω την full power του ηχείου-να παίζω από το μίκτη και να μην ξεπερνάω τα πράσινα/κίτρινα και ταυτόχρονα να κοιτάζω το clip του ηχείου όπως όταν κάνουμε με έναν τελικό ενισχυτή σε παθητικά ηχεία?
 

Inviato Sat 27 Jan 24 @ 5:55 pm
Ναι, είναι λάθος.
Σε αυτοενισχυόμενα ηχεία δεν θέλουμε ποτέ το ηχείο (ο ενισχυτής του) να προσθέτει Gain, δηλαδή να κάνει amplification στο σήμα εισόδου.
Θέλουμε δηλαδή το ηχείο να είναι ρυθμισμένο σε αυτό που λέμε unity Gain (no amplification/ no attenuation)
Άρα σε αυτό το ηχείο θέλουμε το gain να είναι στο μηδέν.

Επίσης στον μίκτη μας/κονσόλα αν το ηχείο είναι ρυθμισμένο σωστά, θέλουμε το master vu να φτάνει μέχρι τα 0db και σπάνια να τα ξεπερνάει.
Αυτό ανάλογα με την κονσόλα/μίκτη περιλαμβάνει (συνήθως) και 1-2 πορτοκαλί led.
Με αυτή τη ρύθμιση το ηχείο πρέπει να παίζει κοντά στην μέγιστη του ένταση και να πικαρει/κλιπαρει σπάνια.

Οι παθητικοί ενισχυτές δεν έχουν "θετικό" gain.
Έχουν μόνο attenuation.
Το unity gain στους παθητικούς ενισχυτές είναι "στο τέρμα"
Γι αυτό σε επαγγελματικά συστήματα θα δεις πάντα τους ενισχυτές ρυθμισμένους στο τέρμα και τον έλεγχο της "έντασης" τον έχει κάποιος εγκέφαλος (LMS)

Σε απλά συστήματα, επειδή ο ενισχυτής δεν ταιριάζει γάντι με τα ηχεία, ρυθμίζουμε τους ενισχυτές (χαμηλώνοντας το gain) ώστε να πετύχουμε συο τρέχον σύστημα συμπεριφορά παρόμοια με το unity gain σε ένα "ιδανικό" σύστημα.
 

Inviato Sun 28 Jan 24 @ 1:56 pm
PhantomDeejay wrote :

1) It's Only Love (Doing It's Thing) από μια εκτέλεση με τον Barry White και όχι τους Simply Red
2) Sweet Lullaby από Deep Forest
3) Lullaby από τους Cure
4) Lovesong από τους Cure
5) Principles Of Lust (Everlasting Lust Mix) από Enigma.


Αυτά τα έχω σε Flac με μέση τιμή τα 974kbps - Είναι αρκετά καλά ώστε να δώσω ότι καλύτερο μπορώ στην ρύθμιση των ηχείων μου ή πρέπει να τα "βρω" σε Wav?
 

Inviato Sun 28 Jan 24 @ 3:20 pm
Κατ' αρχήν, τα αρχεία FLAC είναι συμπιεσμένα αρχεία ήχου με μη απολεστικό αλγόιρθμο.
Αυτό απλοϊκά σημαίνει οτι ένα αρχείο WAV και ένα αρχείο FLAC μπορούν να έχουν ακριβώς την ίδια πληροφορία ήχου.

Από εκεί και πέρα μην τρελένεσαι με τα αρχεία. Μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα.
Έγραψα οτι παίζω αυτά τα αρχεία για να "ακούσω" το σύστημα και να δω αν κάτι δεν πάει καλά στον ήχο.
Ακόμα και MP3 στα 192 να τα παίξω/παίξεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο..
Δεν κάνω ηχοβολισμό. Ακούω το σύστημα να παίζει κάποια τραγούδια που τα ξέρω πολύ καλά, και έτσι μπορώ να δω αν σε ένα χώρο λόγο κάποιας ιδιατερότητας κάτι είναι "off" στον ήχο.
Είτε 192, είτε 320, είτε FLAC είτε WAV, αυτό που θα ακούσεις εσύ θα είναι σχεδόν το ίδιο.
Και στην τελική αυτό που κοιτάμε είναι να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας την ίδια πηγή, σε διαφορετικούς χώρους και καταστάσεις.
Με λίγα λόγια μας ενδιαφέρει η "ΣΧΕΤΙΚΗ" διαφορά και όχι η απόλυτη πιστότητα.

Επίσης, τα κομμάτια αυτά δεν είναι από μόνα τους "μαγικά" για κάποιο λόγο. Δεν είναι κομμάτια "σχεδιασμένα για sound check"
Είναι όμως κομμάτια που έχουν μεγάλο φάσμα συχνοτήτων με μια καλή ισορροπία. Έτσι, σου "δείχνουν" -αρκεί να ξέρεις τι να ακούσεις- αν κάπου ο ήχος υποφέρει.
Ξέρω ανθρώπους που κάνουν sound check με deep house π.χ.
Ακόμα κι αν παίζεις deep house όλη την ώρα, το να κάνεις έτσι sound check είναι λάθος, γιατί δεν ακούς όλες τις συχνότητες που μπορεί να παίξει το ηχείο σου, οπότε δεν μπορείς να κατλάβεις αν είναι ρυθμισμένο σωστά, ή αν τα μπάσα π.χ. είναι υπερτονισμένα.

Αν ψάξεις στο Google/YouTube θα δεις οτι πάρα πολλοί ηχολήπτες έχουν τα δικά τους κομμάτια "αναφοράς" για να κάνουν sound check και να "ζυγίζουν" τον ήχο, ακόμα και μετά απο ηχοβολισμό.
Αυτό που θα παρατηρήσεις όμως είναι οτι ακόμα κι αν στήνουν ήχο για metal συγκρότημα, δεν κάνουν sound check με metal. Κάνουν sound check με κομμάτια που έχουν καλό dynamic range και πληθώρα οργάνων, κατα προτίμηση "σκορπισμένα" σε όσο το δυνατών περισσότερες συχνότητες.

Ένα κανάλι που μπορεί να σε βάλει σε βάλει σε ένα τεράστιο rabbit hole αλλά θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και 5 πράγματα είναι αυτό: https://www.youtube.com/@DaveRat
Ξεκινώντας από εκεί, και με την μαγεία του "αλγόριθμου" λογικά θα μάθεις (αν έχεις όρεξη) αρκετά πράγματα
 

Inviato Sun 28 Jan 24 @ 5:01 pm