Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: VDj + Laptop + Controller VS CDJ-2000NXS2 + Mixer

Questo argomento è obsoleto e potrebbe contenere informazioni obsolete o errate.

Για να έχει ουσία η όποια “σύγκριση”, ας κάνουμε τις ακόλουθες παραδοχές:

1. Τόσο το θέμα του τελικού κόστους, όσο και το θέμα της “φορητότητας” δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο.
2. Τόσο το laptop, όσο και ο συνδεδεμένος controller, είναι αμφότερα προϊόντα κορυφαία – τεχνολογικής αιχμής.
3. Τα CDJ-2000NXS2 παίζουν με USB Flash ή External HDDs.

Το ερώτημα είναι, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα σε κάθε μία εκ των 2 επιλογών…

Προσωπικά, θα μπορούσα να σκεφτώ – αναφέρω τα ακόλουθα:

VDj + Laptop + Controller

(+) Οπτική άνεση – αμεσότητα, λόγω μεγάλης οθόνης (άρα και browser), χρωματισμού γραμματοσειρών, προσθήκης rating, απεικόνιση “εξώφυλλων”, κ.α.
(+) Ευκολία οργάνωσης μουσικής, λόγω χρήσης - αξιοποίησης: Tags, Virtual folders, Filter folders, Playlists, κ.τ.λ.
(+) Ευκολία εύρεσης τυχαίων κομματιών, λόγω αξιοποίησης πληκτρολογίου, σε συνδυασμό με το “Search”.
(+) Ευκολία παιξίματος, ως αποτέλεσμα των 3 άνωθεν προτερημάτων.

(-) Υποδεέστερη πιστότητα ήχου? [αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά το εικάζω]
(-) Θεωρητικά πιο “ασταθές” setup, καθότι επηρεάζεται από 3 διαφορετικούς παράγοντες (VDj + Laptop + Controller).
(-) Μεγαλύτερο latency (σε κάθε περίπτωση).


CDJ-2000NXS2 + Mixer

Ισχύουν ακριβώς τα αντίστροφα


Πέραν αυτών, τι άλλο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε – τεκμηριώσουμε???
 

Inviato Tue 03 Jan 17 @ 10:59 am
Theios Giorgos wrote :

VDj + Laptop + Controller


(-) Υποδεέστερη πιστότητα ήχου? [αυτό δεν το γνωρίζω, αλλά το εικάζω]
(-) Θεωρητικά πιο “ασταθές” setup, καθότι επηρεάζεται από 3 διαφορετικούς παράγοντες (VDj + Laptop + Controller).
(-) Μεγαλύτερο latency (σε κάθε περίπτωση).


1) Όχι όσον αφορά το "απλό" playback. Για αλγόριθμους τύπου Master Tempo μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές αλλά και πάλι δεν υπάρχει "νικητής" καθώς από την φύση του ο αλγόριθμος αυτός "καταστρέφει" τον ήχο.
2) Όχι απαραίτητα. Στο 2017 (πλέον) η σταθερότητα ενός σωστά στημένου συστήματος (με κορυφαία υλικά όπως είπες) είναι ακριβώς η ίδια με το "stand alone" hardware
3) Επίσης όχι απαραίτητα. Θεωρητικά τα 2000NXS2 έχουν 2,5ms latency σε stand-alone mode. Με ένα καλό σύστημα μπορείς να πετύχεις την ίδια ή και χαμηλότερη τιμή.

Αυτό που πολύς κόσμος αγνοεί είναι οτι τα CDJ's πλέον δεν είναι "απλό hardware" που παίζει media αλλά συσκευές που τρέχουν και αυτές πρόγραμμα. Απλά το πρόγραμμα βρίσκεται εσωτερικά στη συσκευή (firmware).
Αν διαβάσεις τα logs των διάφορων firmware updates που βγαίνουν για αυτές τις συσκευές θα δεις οτι διορθώνουν bugs του "ενσωματωμένου προγράμματος" καθώς και κάποιες φορές τις επιδόσεις της συσκευής κάτω από κάποιες συνθήκες.
Επίσης στο θέμα "ταχύτητας" (και όχι latency) σαφώς το browsing και το seeking σε stand-alone mode είναι πιο αργό απ' ότι με υπολογιστή

Theios Giorgos wrote :

CDJ-2000NXS2 + Mixer

Ισχύουν ακριβώς τα αντίστροφα

Μμμμμ... Όχι!

Πες μας που θες να καταλήξεις για να σου πούμε τι ισχύει και τι όχι.

Γενικά η Pioneer εξακολουθεί και βγάζει τα CDJ-2000NXS2 κυρίως για την αγορά των μεγάλων Clubs. Όπου τα εν λόγω μηχανήματα θα εγκατασταθούν ΜΟΝΙΜΑ και πάνω σ' αυτά θα μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε DJ χωρίς να χρειάζεται να τα αφαιρέσει από το booth. Γι αυτό και δεν αφαίρεσε την δυνατότητα playback από CD (όπως έχει κάνει ήδη με την σειρά XDJ) και γι αυτό και εξέλιξε περαιτέρω τη σύνδεση με Η/Υ (Full HID με δυνατότητα απεικόνισης της κυματομορφής scratch στην οθόνη των CDJ, σύνδεση πολλών συσκευών μέσω ενός μόνο καλωδίου USB κτλ)
Πριν από μερικά χρόνια αρκετοί controllers υστερούσαν σε "ποιότητα" ήχου σε σχέση με τα "συμβατικά" CDJ κυρίως ως προ το SNR και το Dynamic Range. Πλέον όμως αυτό δεν ισχύει για controllers "μεσαίας" και πάνω κατηγορίας...
Και αν είσαι από αυτούς που τους ξεγελάει το αυτί τους και θεωρούν το "πιο δυνατό = πιο ποιοτικό" τότε θα εκπλαγείς από το πόσο πιο δυνατό σήμα βγάζει ή DDJ-RZ σε σχέση με τον DJM-900NXS (πιο δυνατό, όχι πιο "ποιοτικό". Την ίδια "ποιότητα" έχουν)

 

Inviato Thu 05 Jan 17 @ 11:47 pm
Γιώργο, δεν θέλω να καταλήξω κάπου συγκεκριμένα…

Απλά είχα μία συζήτηση πρόσφατα με έναν φίλο, ο οποίος επιθυμεί να μπει (αργά ή γρήγορα) στην διαδικασία ψηφιοποίησης της μουσικής του βιβλιοθήκης. Εγώ του πρότεινα ξεκάθαρα την λύση του: VDj + Laptop + Controller (έναντι της αγοράς 2 x CDJ) και εκείνος μου εξέφρασε τις ενστάσεις του, όσον αφορά στην ποιότητα, την “αστάθεια” και το latency μιας τέτοιας επιλογής…

Τα γραφόμενά σου επιβεβαίωσαν πλήρως αυτά που πάνω-κάτω υποστήριξα (ασχέτως εάν εγώ τα εξέφρασα, με επιφύλαξη, ως αρνητικά), αν και (για να είμαι ειλικρινής) δεν γνώριζα ότι με ένα καλό set (VDj + Laptop + Controller) μπορείς να φτάσεις τα 2,5ms (θεωρητική τιμή των CDJ-2000NXS2) πόσο μάλλον να επιτύχεις ακόμη μικρότερο latency…

Εν κατακλείδι και δεδομένου ότι δεν αναφερόμαστε σε εφαρμογή club, εάν κάποιος ήθελε να υποστηρίξει (ντε και καλά) την αγορά 2 x CDJ-2000NXS2 + Mixer (έναντι της αγοράς VDj + Laptop + Controller), τι θα μπορούσε να αναφέρει – υποστηρίξει - τεκμηριώσει??? Με άλλα λόγια, τι μπορεί να επιτύχει η επιλογή των 2 x CDJ-2000NXS2 + Mixer, που δεν μπορεί να επιτύχει η επιλογή VDj + Laptop + Controller???

Και μιας και αναφέρθηκα στα CDJ, έχω μια απορία: Όταν δεν είναι συνδεδεμένα με υπολογιστή και “σώζεις” Hot-Cues, αυτά που αποθηκεύονται (μόνιμα, εννοείται) όταν παίζεις με cds (δίσκους)? Διότι, φαντάζομαι ότι όταν παίζεις με USB Flash, δημιουργούν μία βάση δεδομένων στο USB Flash…
 

Inviato Fri 06 Jan 17 @ 7:21 am
Για "ιδιώτη" η λύση CDJ+DJM απλά έχει περισσότερη "φασαρία" στο τέλος απ' ότι η λύση Πρόγραμμα + Laptop + Controller.

Κατ' αρχήν και τα CDJ για να σου δείξουν τις κυμματομορφές των τραγουδιών και για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αναζήτηση και τα φίλτρα σωστά πρέπει να αναλύσεις τα τραγούδια του USB Flash σε ένα υπολογιστή πρώτα με το Rekordbox και μετά να κάνεις Export. Πράγμα που σημαίνει οτι την δουλειά δεν την γλυτώνεις και μάλιστα θεωρώ οτι σ' αυτή την περίπτωση είναι και περισσότερη.

Τα HotCues για τα CD στα CDJ πάντα αποθηκευόντουσαν σε κάρτα SD που δέχεται το CDJ ακριβώς για αυτό τον σκοπό.
Όμως υπάρχει "παγίδα" : Η αναγνώριση των κομματιών και κατ' επέκταση και των Hotcues γίνεται με βάση το δίσκο. Που σημαίνει οτι αν έχεις το ίδιο κομμάτι σε 2-3-4 δισκάκια και ορίσεις Hotcue σε ένα δίσκο, δεν θα δεις το hotcue όταν φορτώσεις το τραγούδι από άλλο δίσκο / CD (ακόμα κι αν τα CD είναι κλώνοι). Με λίγα λόγια η αποθήκευση γίνεται με βάση το serial number του κάθε CD.

Για USB Flash τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, αλλά κι εκεί για να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητες των CDJ πρέπει πρώτα να κάνεις προπαρασκευαστική εργασία στο Rekordbox σε κάποιο υπολογιστή. ΔΕΝ αντιγράφεις απλά 100 mp3 σε ένα flash drive και είσαι έτοιμος να παίξεις. Τα CDJ δεν μπορούν να "σκανάρουν" το flash drive ή να κάνουν analyse τα κομμάτια και να σου εμφανίσουν πληροφορίες, κυμματομορφές κτλ. Αυτά τα κάνεις στον υπολογιστή. Τα CDJ διαβάζουν μια βάση δεδομένων που υπάρχει στο flash drive και αυτή την έχει φτιάξει ο υπολογιστής όταν κάνεις export από το Rekordbox.
Αυτό που μπορείς να κάνεις (αν δεν έχεις κάνει export από υπολογιστή μέσω Rekordbox τα δεδομένα στο flash drive) είναι browse στους φακέλους του drive και να φορτώσεις και να παίξεις τα τραγούδια όπως ακριβώς θα έκανες με ένα CD. Πράγμα που καθιστά την όλη "νέα" τεχνολογία των CDJ "άχρηστη"

Υ.Γ.:
Με την DDJ-SZ / DDJ-RZ και το ASUS ROG μπορώ να πιάσω 2ms latency χωρίς κανένα πρόβλημα και χρησιμοποιώντας "απλά" ποιοτικά καλώδια USB.
Αν αλλάξω τα καλώδια με κάποια πολύ πιο ακριβά και ποιοτικά τότε ίσως να μπορώ να πιάσω και 1ms αν και δεν θα ένιωθα καθόλου ασφαλής με τόσο μικρό buffer.
Στον σταθερό υπολογιστή (άλλο σύστημα) τα 2ms τα πιάνω αλλά μια φορά κάθε περίπου 30 με 40 ώρες παιξίματος μπορεί να μου κάνουν κάποιο drop-out που σημαίνει οτι ο σταθερός είναι στα όρια του με τα 2ms ενώ το laptop όχι...(Αυτά περί latency και του κατά πόσο παίζει ρόλο το σύστημα)
Το συνηθέστερο λάθος είναι να συγκρίνουμε εξοπλισμό κορυφαίας κατηγορίας (αξίας 4000 ευρώ - 2 CDJ) με εξοπλισμό μεσαίας κατηγορίας (αξίας 1500 ευρώ - laptop 700 ευρώ και controller 800 ευρώ)
Αν πας στις ίδιες κατηγορίες (η τιμή είναι ενδεικτική) τότε τα πράγματα αλλάζουν...
DDJ-RZ (controller κορυφαίας κατηγορίας) κόστος 2000 ευρώ και ASUS ROG (Gaming Laptop κορυφαίας κατηγορίας) κόστος 1800 ευρώ.
Τώρα μπορείς να κάνεις συγκρίσεις...
 

Inviato Fri 06 Jan 17 @ 12:32 pm
PhantomDeejay wrote :
Το συνηθέστερο λάθος είναι να συγκρίνουμε εξοπλισμό κορυφαίας κατηγορίας (αξίας 4000 ευρώ - 2 CDJ) με εξοπλισμό μεσαίας κατηγορίας (αξίας 1500 ευρώ - laptop 700 ευρώ και controller 800 ευρώ). Αν πας στις ίδιες κατηγορίες (η τιμή είναι ενδεικτική) τότε τα πράγματα αλλάζουν... DDJ-RZ (controller κορυφαίας κατηγορίας) κόστος 2000 ευρώ και ASUS ROG (Gaming Laptop κορυφαίας κατηγορίας) κόστος 1800 ευρώ. Τώρα μπορείς να κάνεις συγκρίσεις...


Αυτό, ούτως ή άλλως, εννοείται. Εξάλλου και 2 Pioneer CDJ-900NXS (κόστος ~2.500€) να κοίταγε, η όποια σύγκριση θα όφειλε να γίνει με εξοπλισμό (VDj + Laptop + Controller) ίσης αξίας...

Εν κατακλείδι, το γενικό συμπέρασμα νομίζω ότι είναι (πλέον) απλό: Τα CDJ είναι για μόνιμη εγκατάσταση (σε χώρους ψυχαγωγίας), κυρίως για αυτούς που προετοιμάζουν - παίζουν συγκεκριμένα sets και φυσικά το Laptop/Pc εξακολουθεί να είναι απαραίτητο (έστω και έμμεσα)...

Θα του κάνω forward το link του post, μπας και "βάλει μυαλό"... :-)

Thnx & Respect Phantom... ;-)
 

Inviato Fri 06 Jan 17 @ 7:44 pm
Δεν είναι θέμα "να βάλει μυαλό"
Είναι θέμα να διαλέξει αυτό που χρειάζεται και του ταιριάζει.
Αν θέλει "ντε και καλά" να πάρει τα CDJ2000NXS2 τότε η καλύτερη επιλογή για αυτόν είναι να τα πάρει.
Αν συζητά ανοιχτά χωρίς προκαταλήψεις και το σκέφτεται τότε έχει νόημα να του εξηγήσεις κάποια πράγματα για να κάνει την πιο καλή επιλογή με βάση τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες.
Αν το έχει "αποθήμενο" να πάρει τα CDJ τότε αυτά πρέπει να πάρει ώστε να μην αισθάνεται ότι άλλο ήθελε κι άλλο έκανε. Σε μια τέτοια περίπτωση θα του "φταίνε" τα πάντα και θα ψάχνει απλά δικαιολογίες για να πάρει κάποια στιγμή αυτό που ήθελε εξ αρχής. ;)
 

Inviato Fri 06 Jan 17 @ 8:51 pm
Ορθή και ρεαλιστική η τοποθέτηση - παρατήρησή σου...

Απλά, επειδή ο συγκεκριμένος δεν είναι απλά φίλος, αλλά "αδερφός" και επειδή γνωρίζω το παίξιμο και τις "ανάγκες" του, προσπάθησα να του εκθέσω όλα τα υπερ και τα κατά (σε κάθε περίπτωση), ώστε να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα έχει στο μυαλό του. Φυσικά, από κει και πέρα, ας διαλέξει (όταν θα έρθει η ώρα) μόνος του...

Πέραν αυτού, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο post (για όσους δεν είναι άριστοι γνώστες του θέματος), βοήθησε στο να "απομυθοποιηθεί" (τρόπον τινά) το όνειρο ενός (θεωρητικά οποιουδήποτε νέου) Dj που ακούει στο όνομα PIONEER CDJ και πιστεύει ότι αποτελεί το απόλυτο gear (για οποιαδήποτε περίπτωση), με την απόλυτη πιστότητα ήχου, το "άπιαστο" latency και την "κατάργηση" του όποιου laptop/pc...


P.S. Λοιπόν, πότε θα βάλω το μπουκάλι, να βάλεις τις γνώσεις, να τα πούμε από κοντά? :-)
 

Inviato Fri 06 Jan 17 @ 9:40 pm


(Vecchi argomenti e forum sono automaticamente chiusi)