Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: Έρευνα Αγοράς Midi Controller
Έχω αρχίσει να κάνω μία έρευνα αγοράς για Midi Controller. Αυτά που θέλω, είναι να έχω:

A. Ένα "διευρυμένο" sampler pad.
B. Ένα "διευρυμένο" fx pad.
C. Κάποιους "αυτοματισμούς", είτε κατά το dj-set, είτε κατά το preparation.

Οπότε και τα κάτωθι ερωτήματα:

1. Υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα διένεξης, εάν είναι συνδεδεμένα ταυτόχρονα επί του laptop και ο dj controller και ο midi controller?

2. Είναι επιθυμητό ο midi controller να έχει οθόνη, αρκεί να μπορώ να εμφανίζω επ' αυτής τις όποιες πληροφορίες επιθυμώ (και ιδίως την γραφική απεικόνιση των όποιων buttons, με τις ανάλογες ονομασίες - εντολές). Είναι εφικτό αυτό? Διότι το να δημιουργήσω ένα σχετικό window επί του όποιου skin στο laptop, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

3. Εάν κοιτάξω για κάτι "της προκοπής", τότε Pioneer ή Native Instruments ή Akai ή Avid ή Ableton ή κάτι άλλο?
 

Inviato Wed 17 Nov 21 @ 9:34 pm
1) Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα διένεξης αν έχεις συνδεμένους και τον dj controller και τον MIDI controller. Για το πρόγραμμα και τα δύο είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα (MIDI controllers) και μπορείς να έχεις συνδεδεμένους όσους θέλεις ταυτόχρονα.
2) Καλό θα ήταν αυτό που ζητάς, αλλά απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει. Δηλαδή ενώ μια οθόνη (που θα έδειχνε πληροφορίες για τα pads κτλ) θα ήταν πολύ καλό πράγμα και θα βοηθούσε πολύ, εντούτοις δεν γνωρίζω controller με οθόνη που να μπορείς εσύ να του πεις τι να γράφει στην οθόνη. Οπότε αναγκαστικά θα καταλήξεις με κάποια τροποποίηση επί του skin. Ή μπορείς να φτιάξεις ένα custom VirtualDJ remote skin και να χρησιμοποίησεις ένα tablet σαν "οθόνη" για τον MIDI controller σου. Σ' αυτή την περίπτωση έχεις σαν bonus το touch του tablet που μπορείς να του βάλεις κάποια έξτρα πραγματάκια αν θες.

3. Pioneer δαγκωτό. Τα pads της Pioneer απλά είναι χρόνια μπροστά από τις άλλες εταιρείες και σαν αίσθηση και σαν υλικό/αντοχή κτλ. Προσωπικά θα σου πρότεινα την DDJ-XP2.
Δεν έχει πολλά sliders αλλά με λίγο δημιουργικό remapping μπορεί να κάνει "παπάδες"
Αν πάλι βρεις καμία μεταχειρισμένη DDJ-SP1 και δεν σε πειράζουν τα μονόχρωμα pads τότε μπορείς να έχεις περισσότερα sliders και λιγότερα pads.
Τις έχω χρησιμοποιήσει και τις 2 κατά καιρούς σαν "βοηθητικούς" controller και πραγματικά άξιζε τον κόπο (για το αρκετά προχωρημένο remapping που τους έκανα για τις δικές μου ανάγκες)
Να φανταστείς οτι με την SP1 ένα διάστημα έλεγχα ταυτόχρονα έξτρα αudio effects στο VirtualDJ και τα φώτα του μαγαζιού μέσω εντολών από το VirtualDJ στο Freestyler DMX.
Μια άλλη καλή λύση (αλλά τα pads δεν έχουν την ίδια αίσθηση, είναι περισσότερο σαν κουμπιά) είναι η Native Instruments Maschine Jam. Πολλά κουμπιά, και αρκετά sliders (αν και είναι touch). Την χρησιμοποιώ σε μαγαζί (μέσω του VirtualDJ) σαν controller για το Freestyler και το GrandVJ
Τέλος έχω χρησιμοποιήσει και την Akai APC-40MKII σαν controller για το Freestyler (μέσω του VirtualDJ πάντα) με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Αυτό που πρέπει να εξετάσεις κατά τη γνώμη μου είναι η χρήση που θα κάνεις στα pads. Αν τα pads θες να είναι όντως "performance" pads (δηλαδή θα τα χρησιμοποιείς συχνά και "σκληρά"/απαιτητικά) τότε η Pioneer για μένα είναι μονόδρομος. Διαφορετικά μπορείς να δεις και άλλες λύσεις. Αλλά μην περιμένεις να έχεις "τρομερή" απόκριση από άλλα pads.
Δεν ξέρω σε τι μηχανήματα έχεις πρόσβαση, αλλά μόλις δοκιμάσεις τα pads σε μεσαίας/μεγάλης κατηγορίας Pioneer μηχανήματα θα καταλάβεις τι σου λέω... (μεσαία κατηγορία = SX/SX2/SX3 και πάνω)
 

Inviato Thu 18 Nov 21 @ 8:41 am
Αναλυτικός και κατατοπιστικός, όπως πάντα! Σε ευχαριστώ. Επί του θέματος...

Το γεγονός της μη απεικόνισης επί της οθόνης του midi, είναι ένα θέμα. Είχα στο μυαλό μου την ιδέα ότι εφόσον σε dj controllers που διαθέτουν και οθόνη μπορεί να υπάρξει συμβατότητα απεικονίσεων με το VDj (μέσω σχετικού προγραμματισμού), ίσως το ίδιο να μπορούσε να γίνει και σε μία οποιαδήποτε οθόνη midi controller. Αλλά, εφόσον μου ανέφερες ότι δεν είναι εφικτό, το ξεχνάω.

Η ιδέα midi controller + tablet δεν με πολυενθουσιάζει. Και, εφόσον τον midi controller δεν τον χρειάζομαι για "σκληρή" δουλειά, ίσως η επιλογή μόνο tablet + custom VDj remote skin να είναι μία λύση.

Τέλος, μου κάνει εντύπωση, που (σε γενικές γραμμές, όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις) η NI διαθέτει κατά κανόνα πιο ακριβούς midi controllers, έναντι της Pioneer. Είναι θέμα brand ή κάτι άλλο?
 

Inviato Thu 18 Nov 21 @ 9:31 am
Πρώτον η NI κατασκευάζει μόνη της τους δικούς της controllers. Και επειδή κατασκευάζει μικρότερες ποσότητες από την Pioneer (και όχι μόνο) αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής (συν το κόστος του R&D)
Επίσης σε πολλούς controllers της NI (όπως και το Maschine Jam που σου ανέφερα) στην τιμή περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα (το Maschine) το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα αρκετά καλό sampler/sequencer (και όχι μόνο) και απευθείνεται κυρίως σε παραγωγούς μουσικής.
Οπότε και αυτό είναι ένας παράγωντας που αυξάνει το κόστος.
Τέλος επειδή έχω "επαφή" με πολλά μηχανήματα, τα μηχανήματα της NI έχουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Καμία σχέση με Akai π.χ. που δεν είναι άσχημα (έχουν αξιοπρεπέστατη ποιότητα κατασκευής) αλλά μπροστά τους τα NI μοιάζουν με θωρηκτά απέναντι από βαρκούλες! Οπότε κι αυτό παίζει ένα τελευταίο ρόλο.
 

Inviato Thu 18 Nov 21 @ 9:57 am
Theios Giorgos wrote :
Και, εφόσον τον midi controller δεν τον χρειάζομαι για "σκληρή" δουλειά, ίσως η επιλογή μόνο tablet + custom VDj remote skin να είναι μία λύση.

Μια άλλη λύση που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς (με επιτυχία) είναι και το Touch OSC.
Στην ουσία μετατρέπει το tablet/iPad σε ασύρματο MIDI controller.
Η λύση αυτή έχει και τα καλά και τα κακά της.
Στα κακά είναι οτι πρέπει αφενός να σχεδιάσεις το interface που θες στο Touch OSC (αν και έχει αρκετά έτοιμα που μπορεί να σε βολέψουν) και να γράψεις το δικό σου device definition.
Στα θετικά είναι οτι επειδή δεν μπλέκεις με skin μπορείς να το στήσεις πιο γρήγορα απ' οτι θα σου πάρει να φτιάξεις ένα "πλήρες" remote skin.
Ανάλογα με τις ανάγκες σου, μπορείς να ρίξεις και σ' αυτή τη λύση μια ματιά.

 

Inviato Thu 18 Nov 21 @ 10:03 am