Accesso rapido:  

Forum: Greek Forum

Topic: "Προφύλαξη" Της Βάσης Δεδομένων
Διαβάζω συνεχώς, τόσο στο αγγλικό, όσο και στο ελληνικό forum περί διαφόρων “προβλημάτων” στην βάση δεδομένων (database) του Virtual Dj.

Αναφέρω, λοιπόν, τα “κυριότερα” από αυτά και ταυτόχρονα αναλύω και ρωτώ…


1. Κλείσιμο της εφαρμογής, ενώ πραγματοποιείται εγγραφή επί της βάσης δεδομένων.

Το να συμβεί αυτό, εξαιτίας διακοπής ρεύματος, σε ένα laptop είναι αδύνατο. Εκτός και εάν η μπαταρία του laptop είναι τελείως αποφορτισμένη ή (πλέον) κατεστραμμένη.

1.1. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα αυτό να συμβεί όταν ο εκάστοτε χρήστης πραγματοποιεί “κανονικό” κλείσιμο του προγράμματος?
“Κανονικό”, υπό την έννοια του να κλείσει το πρόγραμμα, όταν πλέον, δεν παίζει κάποιο κομμάτι, δεν διαβάζονται stems, δεν γίνεται κάποιο analyze κομματιών, δεν εγγράφονται tags, κ.τ.λ.

1.2. Εάν ναι, υπάρχει "λύση" απ' αυτού?


2. Εγγραφή στη βάση δεδομένων “ανεπιθύμητων” πληροφοριών.

Όλοι γνωρίζουν το πώς αποκτούνται (τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων) τα όποια μουσικά κομμάτια.
Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν, είναι ότι στα tags των κομματιών αυτών, μπορεί να περιέχονται χαρακτήρες, οι οποίοι δημιουργούν πρόβλημα στη βάση δεδομένων.

Μία διαδικασία, προς αντιμετώπιση αυτού του θέματος, είναι:

a) Κάθε νέο κομμάτι να αποθηκεύεται απ’ ευθείας οπουδήποτε αλλού, πλην του δίσκου που περιέχει την μουσική (άρα και την βάση δεδομένων)
b) Αρχικά διαγραφή και κατόπιν επεξεργασία των tags των κομματιών με κάποιον Tag Editor.
c) Κατόπιν αντιγραφή (μέσω του Virtual Dj) των “έτοιμων” κομματιών στο δίσκο που περιέχει την μουσική (άρα και την βάση δεδομένων).
d) Περαιτέρω επεξεργασία των Pois.

Μία παρόμοια διαδικασία, προς αντιμετώπιση αυτού του θέματος, είναι:

a) Κάθε νέο κομμάτι να αποθηκεύεται απ’ ευθείας οπουδήποτε αλλού, πλην του δίσκου που περιέχει την μουσική (άρα και την βάση δεδομένων)
b) Διαγραφή των tags των κομματιών μέσω OS.
c) Κατόπιν αντιγραφή (μέσω του Virtual Dj) των “έτοιμων” κομματιών στο δίσκο που περιέχει την μουσική (άρα και την βάση δεδομένων).
d) Επεξεργασία των Tags και των Pois.

Αλλά, στην περίπτωση αυτής της διαδικασίας (την οποία ακολουθώ εγώ), παρατηρώ ότι μέσω του OS (Windows στην περίπτωσή μου) δεν διαγράφονται πάντα και όλα τα tags! Και φυσικά, αυτό με προβληματίζει...

2.1. Πόσο θα βοηθούσε, εάν ο οποιοσδήποτε, αντί του να επιλέξει κάποια από τις άνωθεν διαδικασίες, απλά να επιλέξει – εφαρμόσει τα κάτωθι settings?

- getTagsauto -> No
- setTagsauto -> No
- getTitlefromTags -> No
- getRatingfromTags -> No
- getCommentfromTags -> No (ιδίως αυτό!)
- getCuesfromTags -> No
- getTagfromZip -> No
- useKeyfromTag -> No

Συνεπώς, εάν ο ίδιος δεν ανοίξει τον Tag Editor του Virtual Dj, δεν επεξεργαστεί τα όποια πεδία και δεν αποθηκεύσει τις όποιες αλλαγές, τίποτα (από πλευράς tags) να μην εγγραφεί στη βάση δεδομένων.


3. Εγγραφή στη βάση δεδομένων “ανεπιθύμητων” covers.

Πολλούς εξυπηρετεί το να βλέπουν τα εξώφυλλα των κομματιών. Αλλά, κάποιες (σπάνιες) φορές, η ύπαρξη covers μπορεί και να δημιουργήσει προβλήματα στη βάση δεδομένων.

Το να επιλεχθεί η ρύθμιση: coverDownload -> No, προφανώς και είναι η εύκολη λύση

3.1. Εάν, όμως, κάποιος επιθυμεί οπωσδήποτε τα covers? Υπάρχει κάποια ‘safe’ επιλογή σε αυτή την περίπτωση?


Να αναφέρω, τέλος, ότι τα όποια θέματα δημιουργούνται επί του back-up ή restore της βάσης δεδομένων, δεν είναι προβλήματα, αλλά άγνοια των εκάστοτε χρηστών περί ορθής διαχείρισης της βάσης δεδομένων…
 

Inviato Sun 04 Sep 22 @ 9:33 am
1. Τεχνική λεπτομέρεια, αλλά με τεράστια διαφορά:
Το πρόγραμμα δεν έχει κανένα πρόβλημα να το κλείσεις ενώ γράφει στην βάση. Περιμένει πρώτα να τελειώσει η διεργασία της εγγραφής και μετά κλείνει.
Υποθέτω οτι εννοείς ανώμαλο κλείσιμο του υπολογιστή, ή απότομη αποσύνδεση δίσκου την ώρα εγγραφής της βάσης.
Σε αυτή την περίπτωση ισχύει οτι ισχύει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις για όλα τα προγράμματα και όλα τα αρχεία: Παίζεις με τις πιθανότητες.

1.1 Το ανέφερα ήδη πιο πάνω. Το πρόγραμμα δεν έχει κανένα θέμα (ακόμα κι αν εκτελεί κάποια άλλη διεργασία). Πρώτα κλείνει τις εκκρεμείς διεργασίες (όπως το γράψιμο της βάσης) και μετά τερματίζει την κεντρική διεργασία.

2. Με τα χρόνια έχει γίνει πολύ καλή δουλειά ώστε και οι πιο απίθανοι UTF χαρακτήρες να μην δημιουργούν πλέον προβλήματα στη βάση. Πριν από 4-5 χρόνια ναι υπήρχε τέτοια πιθανότητα.

Ο σωστός καθαρισμός των Tags είναι κάτι που είναι μια πολύ καλή συνήθεια και βοηθάει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Εντούτοις δεν είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος.

2.1 Διαφωνώ (προσωπικά) με αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά περί ορέξεως..

3. Δεν θυμάμαι καμία περίπτωση που τα covers δημιούργησαν πρόβλημα στην βάση δεδομένων. Ακριβώς γιατί δεν αποθηκεύονται σ' αυτή.
Υπήρξαν "προβλήματα" παλιότερα σε αρχεία με περίεργα PNG εξώφυλλα ή με πολλαπλά εξώφυλλα, αλλά αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί εδώ και πολύ καιρό.
Πάντως ο πιο "safe" τρόπος να έχει κανείς cover είναι να τα ενσωματώσει /κάνει εγγραφή στο tag (είτε μέσα από το VirtualDJ είτε με κάποιο Tag Editor)
 

Inviato Mon 05 Sep 22 @ 10:07 am
Σε ευχαριστώ, ήσουν απόλυτα κατανοητός...
 

Inviato Mon 05 Sep 22 @ 10:25 am